Nostalgi: Laggarhultsdalen tar form

Saxat ur Katrineholms-Kuriren för 50, 25 och 10 år sedan:

Kuriren för 50 år sedan: Röjningsarbetena har pågått en längre tid i området kring numera rivna Stohagsgatan. I november gjuts första husgrunden.

Kuriren för 50 år sedan: Röjningsarbetena har pågått en längre tid i området kring numera rivna Stohagsgatan. I november gjuts första husgrunden.

Foto: Carina Ekdahl

Nostalgi2019-10-10 07:00

50 ÅR: BYGGSTART I LAGGARHULTSDALEN

Den 15 november kommer den första grunden att gjutas till ett av de hus, som ska börja byggas i Lagarhultsdalen i Katrineholm. Det aktuella området, mellan Åsporten och starten för elljusspåret, kommer att innefatta två hustyper, fyror och femmor. Laggarhultsdalen kommer att rymma omkring 300 småhus.

50 ÅR: KATRINEHOLMARE PROFESSOR I DANMARK

Universitetet i Århus har till professor i anatomi kallat Katrineholmssonen Arvid Maunsbach, Stockholm.

50 ÅR: FOSFOR ETT HOT MOT DJULÖSJÖN

Byggnadschefen i Katrineholm har i en skrivelse fastslagit, att den ökande fosfortillförseln i stadens avloppsvatten beror på ökande användning av fosforhaltiga tvätt- och rengöringsmedel. 1958 tillfördes 10 ton fosfor genom avloppsverket, siffran i dag är 23 ton per år. Kommer detta att fortgå blir det bland annat minimalt siktdjup samt en kraftig bottenslamavlagring.

50 ÅR: ELEVER GÖR OPERATION DAGSVERKE

Med elevrådet i spetsen har högstadieeleverna i Vingåkers skola planerat att genomföra Operation dagsverke till förmån för Biafra. 5.000 kr hoppas eleverna att kunna samla in med allmänhetens hjälp.

50 ÅR: HAN BLEV MOR MED GUDS HJÄLP

Fru Dzwn Hall Simmons, en gång adoptivson till den brittiska skådespelerskan Margaret Rutherford men nu genom operation kvinna och gift med sin f d betjänt, påstått sig ha blivit mor. Enligt läkaren är det absolut omöjligt att hon kunde bli gravid.

– Jag tror att Gud är större än den medicinska vetenskapen, sa hon. (TT)

25 ÅR: VÄKTARE PÅ PLATS NÄR TJUVARNA KOM

Motorkompaniet på Bievägen i Katrineholm har flera gånger varit utsatt för inbrott. I natt hände det igen. Men den här gången åkte tjuvarna fast. En väktare fanns på plats och hade bara att slå larm.

– Strax före klockan tre på natten fick jag se två män komma i mörkret. De klippte upp stängslet och tog sig in på området, säger väktaren Mats Karlsson som gick till attack när han såg polisbilen komma. 

10 ÅR: HÄR VILL DU INTE PARKERA

Bondegatan, Bryggaregatan, Gersnäsgatan, Starrvägen och storgatan. Det är några adresser du bör undvika att parkera din bil på. På Norr stjäls det nämligen flest bilar i Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!