Här i Katrineholm var det främst två lag som jagade det röda nystanet på isen: KSK grundat 1919 och Värmbol Katrineholm BK, grundat 1928 som Värmbol Goif.
– KSK, Katrineholms sportklubb, det var den ledande föreningen som vann flera SM-guld på 60- och 70-talen. Lite längre tillbaka fanns det flera lag i kransorterna, som Ändebol och Valla, men när Backavallen fick konstfrusen is var det KSK och Värmbols bandyklubbar som hade bäst möjligheter, säger Lars Härnström, vice ordförande i KVBS, Katrineholms-Värmbols bandysällskap.
Tidigare, som på 1930-talet när KSK:s första damlag i bandy bildades, var det bara helt väderberoende naturis som gällde.
Både KSK och Värmbol hade ungdomsverksamhet och seniorverksamhet.
– Men senare fanns det inte tillräckligt med resurser och ungdomar för att ha två lag i stan. Först släppte KSK ungdomsverksamheten till Värmbol, men det fungerade inte tillräckligt bra. Vi kom överens om att hitta en annan lösning, säger Härnström, som var ordförande i KSK då.
2007 slogs de båda lagen ihop och bildade "KVBS", Katrineholm Värmbols bandysällskap.
Nu, 17 år senare, ligger KVBS i allsvenskan.
– Det är serien under elitserien. Vi ligger som mittenlag just nu, men vi har ett ungt lag och bra ungdomsverksamhet. Men det gäller att man får spelarna att bli kvar i stan. Försvinner de är det svårt att få ett elitlag, konstaterar Härnström.
Jonas Sandberg, Anna Ferdinandsson, Lilly Wadström, Birgit Ferdinandsson, Dennis Alexandersson, Anton Ferdinandsson, (i rosa tröja) Karl Wadström, Carl Johnson, (i blått) Fredrik Kickmaier, Niklas Karlsson, Ayaka Moronaga, Nadyia Weinert, Maria Sjöblom, Amanda Ferdinandsson. Gänget har som tradition att titta på annandagsbandyn. Året är 2018.
Foto: Hilda Djupenström/arkiv
Värmbol spelade en intern match med inbjudna gamla spelare den 22 februari 1997, där halva gänget klädde sig i blått och andra halvan i gult. Arne Eklöf, känd Värmbolsprofil, är trea från vänster i nedre raden.
Foto: Nils Persson/arkiv
Karin, Sam, Liam och Freya Tourle bor i Australien, men var på annandagsbandyn i Katrineholm 2018. - Det var jätteroligt. Vi bor ju i Australien och barnen har aldrig sett snö tidigare, sa de till tidningens reporter.
Foto: Hilda Djupenström/arkiv
Glada KVBS-spelare efter en match den 21 januari 2017.
Foto: Per Larsson/arkiv
KVBS spelar mot Finspång på Backavallen, den 12 januari 2008.
Foto: Stina Järperud/arkiv
KSK:s första damlag 1930.
Foto: Arkiv
P15-laget vann sin serie i överlägsen stil, löd bildtexten under denna bild, där spelarna Rasmus Plahn och Anton Andersson är med.Bilden är från februari 2009.
Foto: Amelie von Essen/arkiv
Håkan Ohlsson, skyttekung och dubbel svensk mästare i bandy med KSK (1970 och 1972). Bilden är från 2017.
Foto: Stina Järperud/arkiv
Platt fall. På annandagen 1996 slutade KSK:s match mot Motala 11-1, till Motala.
Foto: Mats Gustafsson/arkiv
Bandytjejerna i Genne BS ville bli fler och hoppades locka nya spelare. Från vänster: Susanne Filpper, Anne Blomqvist, Sanna Jansson, Monica Mattson, Elisabeth Cards, Mia Placht, Eva Jacobsson, Tea Larsson. 1990.
Foto: Anders Andersson/arkiv
Det är inte bara is och spelare som behövs. Bakom kulisserna slipar Göran Larsson skridskorna åt KVBS. Bilden togs den 12 december 2011.
Foto: Tomas Nilsson/arkiv
Bilden i färg: Spelare från KSK 1996 firar mål. Uppe till höger: Katrineholms yrkesskolas bandylag 1965. Nere till höger: KSK:s A-lag 1960: Bengt Fredriksson, Eddy Fransson, Roddy Tvedberg, Roland Niva, Åke Jansson, Lars Martinsson.
Foto: Mats Gustafsson/arkiv, Arkiv
KVBS avslutar kvalspelet med seger hemma mot Lidköping den 3 mars 2009.
Foto: Amelie von Essen/arkiv
KK-cup på Backavallen, den 29 oktober 2006.
Foto: Stina Järperud/arkiv
Hampus Lindén och Matilda Plan, katrineholmare som spelade SM-final i bandy mellan Edsbyn och Västerås. Bilden togs 21 mars 2017.
Foto: Roger Culmsee/arkiv