Nostalgi: Gräddsnattare i Flen dömda

Kuriren för 100 och 50 år sedan.

Katrineholms-Kurirens förstasida för 50 år sedan.

Katrineholms-Kurirens förstasida för 50 år sedan.

Foto: KK

Nostalgi2019-10-14 07:01

100 ÅR: FLICKA BEGRAVDES

En högtidlig begravning förrättades på söndagen i Stora Malm, då stoftet efter den i difteri avlidna 15-åriga Märta Elisabeth Ekman nedmyllades. Jordfästningen förrättades av komminister Söderman, som även höll ett gripande tal vid båren.

100 ÅR: DÅLIGA VÄGSKYLTAR

I skrivelse till vägstyrelsernas ordföranden framhåller landshövding L. Reuterskiöld, att han under sina färder i länet fäst sig vid att vägvisarna ofta äro i bristfälligt skick, där de ej rent av saknas och hemställer att dessa missförhållanden snarast avhjälpas. 

100 ÅR: PRINSEN SKÖT ÄLG 

Älgjakten började som bekant i fredags och fortsätter t. o. m. den 16 dennes. På Äs gårds marker hade första jaktdagen anordnats jakt av baron Bonde på Eriksberg, varvid av prins Wilhelm fälldes en yngre älgtjur. 

100 ÅR: GRÄDDSNATTARE DÖMDA 

Svea hovrätt har nu meddelat utslag på de besvär, som tre stationskarlar i Flen anfört över Villåttinge häradsrätts beslut den 10 april i år att döma två till vardera 50 och en till 30 kr:s böter för snatteri av grädde under utövande av tjänst. Därjämte dömdes de till avsättning från sin tjänst vid statens järnvägar. Hovrätten har beträffande två fastställt häradsrättens beslut, men befriat den tredje från avsättning av tjänsten, då han ej blivit övertygad om att han förövat tillgreppet under tjänsteutövning.

50 ÅR: NÄMNDER TAR INTE EKONOMISKT ANSVAR

De kommunala styrelserna och nämnderna saknar i många fall helt ansvar för den ekonomiska sidan av sitt arbete. Man tillstyrker utan minsta prutning de anslagsäskanden som kommer in och låter dem gå vidare i obeskuret skick till budgetberedningar, drätselkammare och kommunalnämnder. Med påföljd att nämndernas budget har överskridits redan innan halva året har gått.

50 ÅR: SEXRÅD PÅ BIO

Kärlekens språk – den livligt omdebatterade sexualupplysningsfilmen – går nu för andra veckan i Katrineholm. Publikrusningen har varit enorm. Men har filmen motsvarat förväntningarna? KK har frågat ett par som sett filmen, och man tycker att idén med sexualupplysning på bio kan ha en funktion att fylla.

50 ÅR: SOJUS UPPE I RYMDEN

Det sovjetryska rymdskeppet Sojus 8 med två man ombord sändes upp på måndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!