Då tog herrarna sig ton

I över hundra år har herrarna i Katrineholms manskör glatt oss med skönsång.

Nostalgi2015-01-10 05:00

Katrineholms manskör bildades 22 juni 1909 på initiativ av E. Beckman, rektor vid Kommunala mellanskolan i Katrineholm. Ungefär 20 män kände sig manade att delta. Någon större aktivitet var det inte i kören men 1919 tillsattes en kommitté bestående av kandidat Bendrik, juvelerare Andersson och Fritz Nyström. Kyrkomusikdirektör Herman Friedner skulle tillfrågas om han kunde åta sig att leda kören. Friedner var, mot viss ersättning, positiv till detta. Och så var dirigentskapet löst.

När man läser den gedigna sammanställning av körens verksamhet som Åke Angebjer och Ola Karlsson sammanställt finns det vissa godbitar att plocka ut.

1924 fick kören för utförd sång i Folkets park och Stora biografen 110 kronor. Räntan på sparkasseräkningen uppgick till 98 öre och underskottet av balen på Stadshotellet blev 5 kronor.

I ett brev till kören 1927 skriver körens dirigent Paul Tjäder att han vill befrias från dirigentposten för resten av året. Inte på grund av någon hastigt påkommen idé utan som han skriver "Jag känner att det för mitt välbefinnande helt enkelt krävs".

1937 gav Manskören en konsert i Katrineholms kyrka med Eskilstunasonen och den store operatenoren Folke Andersson som solist. Kyrkan var naturligtvis överfull av lyssnare.

Året därpå, 1938, var vissa av sångarna inte välkomna till årsfesten vid Stora Djulö. "Hänvisande till tidigare av kören ordnade samkväm i vilka Ni deltagit har Ni på ett synnerligen anmärkningsvärt sätt uppfört Eder så som icke anstår en sångarbroder. Då kören åtnjuter anslag för sin verksamhet av staden, vågar vi inte ta risken att intermezzon i likhet med Edra föregående må upprepas. Vi beklagar att vi tyvärr måste förbjuda Eder närvaro på årsfesten. Styrelsen."

Betydligt mer ärofyllt var det 1944 då kören tillsammans med H.K.H. Prins Wilhelm gav en konsert vid Röda korsets 30-årsjubileum i Katrineholms kyrka. I samband med den konserten beviljades Albert Söderström och Karl Gustaf Karlsson ledighet från luftskyddsövning under den tid som behövdes för deras medverkan i kören.

Influensaepidemin Asiat som härjade i landet hösten 1957 gjorde att endast stämövningar kunde ske vid repetitionskvällarna.

Vi hastar snabbt förbi 1960-talet och vips är vi framme vid 1973 då kören efter flera års sökande kan välkomna Göran Malmgren som ordinarie 1:e dirigent.

1979 firades 70-årsjubileet med konsert i aulan där operasångaren Erland Hagegård medverkade. Det gjorde han även vid 75-årsjubileet 1984.

Det blev många jubileer så här på slutet men vi måste naturligtvis nämna 100-årsjubileet 2009. Det firades den 23 maj med en konsert i Pingstkyrkan tillsammans med vänortskören från Salo.

Det här är på inget vis någon heltäckande berättelse om Katrineholms manskör, utan bara en snabb titt i backspegeln.

Se fler bilder på nostalgi@kkuriren.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!