Nostalgi: Jycken ska lära sig gå på toa inne

14 maj 2019 07:30

Saxat ur Kuriren 50, 25 och 10 år sedan:

50 år:

Eltoa

inne för jycken

Mats Schollin-Borg från Selesjö säteri, Rejmyre – för några år sedan student på läroverket i Katrineholm – har gjort en uppfinning som kan komma att äntligen eliminera problemen med hundavfall i parker och på gator.

Mats har uppfunnit en elektrisk innetoalett för hundar. Den består av ett transportband där hunden uträttar sina behov. När hunden stiger på banden startar den elektriska motorn och bandet vrids ett halvt varv.

50 år: Skatt till sjukvård

Sjukvården tar den största delen av skattepengarna inom Sörmlands landsting. Av de sju kronorna går 4:99 till sluten hälso- och sjukvård. 48 öre går till öppen vård. Siffrorna innebär att varje sörmlänning i genomsnitt betalar kr 503:30 till den slutna vården och 48:85 till den öppna varje år.

50 år:

Sjölagt

virke i slottsmiljö

Timmerflottning är på avskrivning i Sverige. Men omständigheterna tvingar ibland fram gamla hederliga metoder. Så blev det vid Beckershof när 2,500 kubikmeter timmer skulle tas ut på Beckershofsnäset och Noret.

Det skulle kosta mer att bygga bilväg ut på näset.

25 år: Hembrännare togs på bar gärning

När polisen kom och knackade på puttrade apparaten för fullt i badrummet och helt öppet stod 50 liter ren sprit och 75 liter mäsk i tre dunkar.

Polisen hade fått in tips om att en 30-åring i Högsjö "kokade hemma". Mannen erkände utan omsvep.

25 år: Storbrand i Julita

Tidigare behandlingshemmet Hemgården i Julita har eldhärjats. Räddningspersonal från Julita, Katrineholm och Vingåker arbetade så intensivt att branddammarna i närheten tömdes.

Inga människor råkade illa ut men fastighetens skador är omfattande.

Behandlingsverksamheten har varit nedlagd sedan stiftelsen Vallmotorp gick i konkurs.

10 år: Sörmländsk greve kallar sig prins

Nu kallar sig Jan Bernadotte i sörmländska Stjärnhov för prins Carl Johan efter att i 68 år haft titeln greve av Wisborg.

Orsaken? Att Daniel Westling ska få en prinstitel när han gifter sig med prinsessan Victoria.

– Det är orättvist att göra Daniel Westling till prins när kungen nekade min pappa Lennart att få tillbaka sin bördstitel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!