Dammluckorna mellan Vekmangen och Näknen är stängda. Ändå porlar och strömmar vattnet ystert i den smala kanalen mellan de båda sjöarna. Peter Ekdahl ror närmare de gistna dammluckorna med sin eka och både ser och hör på nära håll att luckorna inte sluter tätt.
Vattnet sipprar igenom. Fortsätter den korta biten till Näknen medan vattennivån i Vekmangen allt lägre.
– Så här lågt vatten har det nog aldrig varit förr. Då har jag ändå att jämföra med. Jag har bott och vistats här sedan 1963. I hela mitt liv, säger Peter Ekdahl.
Innan han drar upp ekan på torra land igen, måttar han med ena åran i strandkanten för att visa hur högt upp vatten når i vanliga fall. Nu skiljer det på en halvmeter. Kanske ännu mera. Anledningen är inte svår att hitta. De åldersstigna dammluckorna som reglerar vattennivån och flödet mellan Vekmangen och den något lägre liggande Näknen kan, påverkade av åratal av naturligt slitage, inte längre fullfölja sin uppgift.
Vekmangen läcker.
Peter Ekdahl tar ett stort och torrskott kliv ut på en sten en bit från strandkanten. Ännu ett "bevis".
– Den här stenen brukar man aldrig se. Möjligen toppen. Nu kan jag stå på den utan problem. Inte ens torrsommaren 2018 var det så här illa, säger han.
Peter Ekdahl bor mitt emellan de båda sjöarna. Ser dem båda beroende på var i huset han befinner sig. Det är hans föräldrahem, som han på senare år har återvänt till. Intresset för området och dess historia är stort. Han samlar material om Näkna och sätter upp informationsskyltar som beskriver trakten genom åren. Berättar om sågen som lades ned 1934.
– Drevs med vattenkraft, säger han och visar en bild över en imponerande anläggning mellan sjöarna.
– Timret flottades ned till Näknen. Inte ens den stora branden sommaren 1885 kunde stoppa verksamheten. 120 man bekämpade branden och de kunde komma igång igen. Det här var en viktig plats en gång i tiden.
Är dammluckorna så gamla?
– Det skulle jag tro. Jag har varit här sedan 1963 och aldrig sett någon renovering. Farsan skötte vattenregleringen ett tag för många år sedan och då gjordes det inget åt dammluckorna. Nu är det en entreprenör som sköter om regleringen och de gör förstås vad de är tillsagda att göra. Öppnar luckorna när det har regnat mycket och så.
– Men virket är dåligt i luckorna. Det sluter inte tätt mot dammens botten. Det är där det läcker. Risken är stor att det bara blir värre när vattnet fortsätter att trycka på från Vekmangen.
Orolig?
– Nja, inte orolig direkt. Det kan väl inte hända så mycket egentligen. Vattennivån kan säkert bli bättre i höst om det kommer mycket regn. Jag tycker bara att det är tråkigt att dammluckorna står och läcker hela tiden. I värsta fall kan de gå sönder helt. Kommunen borde åtgärda det hela.
Har du uppmärksammat kommunen på läckan?
– Nej, det har jag inte. Men det är kanske dags att lyfta frågan nu. Läget är akut. Det är flera läckage det handlar om. Även i marken sipprar vattnet ned från Vekmangen.
Allt tyder på att Peter Ekdahl kommer att bli bönhörd framöver. Från Norrköpings kommun är signalerna tydliga om att problemet är väl känt. Inte bara vid Vekmangen. Majoriteten av de 13 dammar som kommunen förvaltar är i dåligt skick. Fram till 2025 planeras att de ska byggas om för att uppfylla gällande lagkrav.
Limnolog Simon Karlsson på kommunens Park och Natur säger:
– Vi är medvetna om att reglerdammarna är i dåligt skick och arbetar med tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen för att kunna åtgärda de på bästa möjliga sätt och samtidigt möta gällande miljökrav.
Kommunen beskriver de planerade åtgärderna så här:
Förslaget innebär att en ny åfåra dimensionerad för hela Pjältåns flöde kommer att anläggas i Nedre Vekmangelns södra ände. I åfårans uppströmsände anläggs en ny flödesbestämmande tröskel. Tröskeln vid sjöutloppet kommer att styra Nedre Vekmangelns framtida vattennivå och utformas för att skapa en naturlig vattenföring året runt samtidigt som Nedre Vekmangelns vattennivå hålls inom dagens regleringsintervall.
Den nya åfåran blir cirka 100 meter lång och kommer gå från Nedre Vekmangelns södra ände, under vägen till Sörsjön, för att sedan mynna i Näknen. Den befintliga dammanläggningen kommer att tas ur bruk genom att utskovet stängs igen och dammvallen tätas.
Slutligen:
Vekmangen eller Vekmangeln (som kommunen skriver)?
– Vekmangen. "Sjön som böjer sig", säger Peter Ekdahl.