Planen: Så ska de göra Norrköping till årets stadskärna

Gågator, färg, mindre klotter och aktiviteter. Det nystartade samverkansbolaget NKPG City AB ska göra Norrköping mer attraktivt. "Nu har vi verktygen och det är dags för verkstad", säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Kan Norrköping bli Årets Stadskärna inom fem år. Det är i alla fall målet för det nya samverkansbolaget NKPG City AB, som finansieras av fastighetsbolagen, kommunen och näringslivet.

Kan Norrköping bli Årets Stadskärna inom fem år. Det är i alla fall målet för det nya samverkansbolaget NKPG City AB, som finansieras av fastighetsbolagen, kommunen och näringslivet.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2021-04-11 10:05

Inom fem år ska Norrköping utnämnas till Årets Stadskärna. Låter det realistiskt? Det tycker i alla fall Stina Storm, som jobbar med att utveckla Norrköpings stadskärna.

– Det finns ett väldigt stort engagemang för att göra Norrköping mer attraktivt. Och vi har kommit en bra bit på vägen, säger Stina Storm.

undefined
Mellanrummen som uppstått vid varuhusen ska bli trevligare.

Hur ska man då konkret göra stadskärnan mer attraktiv? En bra början kan vara att piffa upp de ökända mellanrummen som uppstått vid parkeringsplatser, varuhus och korsningar i centrala Norrköping.

– Här finns det flera förslag. Exempelvis sommargågator vid Olai Kyrkogata/Repslagaregatan och mellan varuhusen. Här kan man jobba mycket med nya lampskärmar, färger, former och grönska. Vi vill även att föreningar och exempelvis universitetet deltar med aktiviteter, säger Stina Storm.

Det finns planer på att stänga av Repslagaregatan för motortrafik?

– En tillfällig avstängning på sommaren ger ett bättre flöde och mer plats för gående. Det här har gjorts med framgång på andra platser, det svåra är att få till logistiken.

undefined
Repslagaregatan/Olai Kyrkogata är ett område som kommer få mer färg och grönska på sommaren.

Norrköping ska inte bara bli snyggare – utan även tryggare. Det ska ske genom bland annat bättre belysning i skyltfönster och platser som Hörsalsparken och Söder Tull. Det impopulära klottret kan minskas genom att foliera elskåpen.

– För att få en attraktivare stadskärna behövs det aktiviteter och vackra miljöer. Men man måste också känna sig trygg, det är en grundläggande rättighet i det offentliga rummet, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) på onsdagen.

undefined
Belysning i Hörsalsparken under kvällstid, är ett av förslagen för ett tryggare Norrköping.

Det var 2019 som Norrköpings kommun började driva en så kallad BID-process (Business Improvement District) enligt Svenska stadskärnors modell. När det nu avslutas föreslås kommunstyrelsen att teckna ett avtal med det nystartade samverkansbolaget NKPG City AB, som ägs av näringslivet i form av lokala fastighetsägare, restauranger, handel och hotell.

– Finansieringen sker genom att kommunen under tre år satsar en miljon kronor om året, fastighetsägarna går in med 1,2 miljoner och det övriga näringslivet står för 300 000 kronor, säger Stina Storm.

Den nya samverkande stadskärnasatsningen drar igång redan i april, då en sommargågata börjar växa fram på Olai Kyrkogata.

– Nu har vi verktygen, det är dags för verkstad, som Olle Vikmång uttrycker det.

Karta: Olai kyrkogata
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!