Nessvolds briljerande kross av mansmyten

Hampus Nessvold har en av de viktigaste rösterna just nu enligt SN:s recensent. I fredags fyllde han Nyköpings teater och fick stående ovationer - fler än en gång.

16 mars 2019 17:46

”Ta det som en man” är en personlig granskning av samhällets syn på mannen och vad den gör med oss.

Med dig och med mig.

Med mannen och med kvinnan.

Detta är en föreställning för alla de pojkar som har reducerats ner till en siffra, en diagnos eller en mansroll som de inte har bett om. Och en föreställning till alla oss medberoende runt omkring.

Hampus Nessvold är artist, sångare och komiker. Han har bland annat uppmärksammats för sin roll i humorserien 22 Kvadrat i P3. 2017 släppte han boken ”Ta det som en man”, då även debutalbumet "Be a Man" kom. Under hösten 2018 har han medverkat i Mia Skäringers SVT-serie "Kroppshets" och fanns även med som gästartist under hennes höstturné "No More Fucks To Give".

Nu åker han ut på egen turné med ett 40-tal föreställningar runt omkring i Sverige.

Och det är en imponerande föreställning. Klok, insiktsfull, rolig och berörande.

Hampus låter oss följa med på en tankeväckande och känslostark resa från barndomen i Värnamo, genom tonåren och till sitt idag vuxna jag. Med kolossal humor, tankeväckande sketcher och fantastisk livemusik berörs ämnen som maktstrukturer, mansroller, sex, tonåren, kärlek, skoltiden, porr och idoler.

Ibland helt ocensurerat.

Föreställningen lyfts också musikaliskt upp av några av Hampus egenskrivna låtar som ”Be a Man” och ”Harder Faster”. Seinabo Seys ”Hard Time” görs också i en makalöst fin version.

Komikern Mia Skäringer har regisserat föreställningen och vid några tillfällen blir hennes kännetecknande stil för uppenbar. Jag hoppas att Hampus landar helt i sin egen komiska och musikaliska talang. För det har han. I mängder! Publikens respons är omedelbar och han tas emot med helt öppna armar.

Det är också befriande att se så blandad publik. Äldre män som applåderar högt, yngre tjejer som fnissar igenkännande och några som gråter en skvätt. Det är förståeligt att när föreställningen är slut så får han inte EN stående ovation utan publiken klappar in honom två gånger.

Det visar vilket viktigt och betydelsefullt ämne detta är. Och hur fantastiskt fint Hampus berör oss. För idag ökar psykisk ohälsa hos oss alla. Barn som vuxna. Är det inte dags att vi börjar acceptera varandra och ser förbi de roller vi har tilldelats? Att vi faktiskt får vara precis som vi vill och bli accepterade och älskade för det.

Gå och se Hampus Nessvold. Just nu är han en av de viktigaste rösterna vi har. Och det han har att säga är alltför angeläget för att inte höras.

Ta det som en man

Plats: Nyköpings Teater

Antal: Fullt

Regi: Mia Skäringer

För mer information om den pågående turnén, läs på www.kahlo.se/hampusnessvold

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!