Området som omfattas av planerna ligger vid Stora Uvberget, inte långt från Näshulta kvarn. I Eskilstuna kommuns översiktsplan pekas det ut som lämpligt för vindkraftverk och redan för tio år sedan utredde privata aktörer möjligheten att etablera vindkraftverk på platsen.
I våras förvärvade RES affärsprojektet och har nu gått vidare med planerna. Tanken är att uppföra upp till sex vindkraftverk med en effekt om sex megawatt där verkens maximala totalhöjd är 290 meter. Fastighetsägare och boende som berörs har nyligen bjudits in till samråd.
RES Renewable Norden ingår i den brittiska globala koncernen RES som sysslat med vindkraftsprojekt sedan 80-talet. I Sverige har man varit inblandade i en rad större projekt, bland annat i Ånge, Strömsund och nu senast i Alingsås.
– Att vi började titta på Näshulta beror på att det är ett bra vindläge och att det finns tillräckligt stora ytor för att få en bra produktion. Men jämfört med andra projekt blir det en ganska liten anläggning, säger Gerda Gatenheim, projektledare på RES.
Hon räknar med att det kommer att ta minst fem år innan vindkraftverken kan komma att byggas.
– Det är en väldigt lång tillståndsprocess och det är också därför som vi angett en totalhöjd på 290 meter. Så höga verk finns inte någonstans i Sverige i dag men den tekniska utvecklingen går oerhört snabbt och verken blir allt högre. Därför är det bättre att vara på den säkra sidan.
Tidigare vindkraftsplaner i Eskilstuna, i Kafjärden och i Duvhällen, har mötts av starka protester från boende. Hur det blir i Näshulta återstår att se.
– Vi är väldigt måna om att kommunicera med alla som berörs om att det blir en bra etablering och att allt går rätt till. Vi gör alltid omfattande undersökningar och har också skarpare krav på våra anläggningar än vad regler och riktlinjer föreskriver. Eftersom vi inte bygger några verk inom 1 000 meter från närmaste bostad understiger vi bullergränsen på 40 decibel. Man ska också veta att dagens vindkraftverk är tystare än vad de var förut, vilket bland annat beror på att de allt större turbinerna snurrar långsammare, säger Gerda Gatenheim.
På grund av pandemin kommer samrådet att genomföras digitalt.
– Vi har sammanställt all information om projektet på en digital portal. Där kan man titta på fotomontage och visualiseringar, ta del av samrådshandlingar och lämna sitt yttrande.