Fram till den 17 juli ska tjejer och transpersoner mellan 12 och 16 år, som är Popkollos målgrupp, bilda band, lära sig grunderna i att traktera olika instrument, skriva låtar, möta musiker och mycket annat. Popkollo är ett vattenhål för unga som vill få en inblick i musikerns vardag och förstås få nya kompisar.
– Till vår glädje har Popkollo Katrineholm återigen blivit fullsatt, säger Shima Farajzadeh som är marknadsföringsansvarig för lägret.
– Här tar det inte lång tid att bli en i gänget, känna sig sedd, göra sig hörd och bli motiverad.
Hela dagarna blir det workshops i instrument/sång/låtskriveri. Kvällarna fylls av antingen bad och lek eller ytterligare workshops, i ämnen som antirasism eller normkritik, berättar Shima Farajzadeh.
Popkollo Katrineholm är en del av den stora riksorganisationen och samarbetar bland annat med ungkulturhuset Perrongen för att nå ut till ungdomar.
Trots att vi skriver 2016 är tjejer och transpersoner marginaliserade i musikbranschen, inte minst när man exempelvis tittar på könsfördelningen på band och artister under sommarens festivaler. Shima Farajzadeh framhåller vikten av att tjejer och transpersoner får bli förebilder i lika stor utsträckning som killarna i musikbranschen.
– Att uppmana och peppa unga tjejer och transpersoner att prova, ge dem verktyg till ett fortsatt intresse och framför allt våga ta plats är grunden. Vi vill att deltagarna åker härifrån med nya kunskaper inom musik och lite öppnare ögon om hur det ser ut i samhället och musikbranschen. Och viktigast av allt: de ska skutta iväg härifrån nynnandes, glada och peppade med nya vänner och bekantskaper!
Första Popkollot genomfördes i Hultsfred i Småland 2003, på initiativ av artisten Marit Bergman. Sedan dess har Popkollo växt till en riksorganisation och under resten av året väntar en rad Popkollon på olika håll i landet.