"Musik och kärlek hänger ihop"

Skaparlusten och kärleken till musiken har varit hans främsta drivkrafter. Torgny Söderbergs låtar har trallats av generationer människor, från 1970-talet fram till i dag.

26 november 2019 08:30

”Månsken i augusti”, ”Kärleken är evig”, ”100 %”. Klingar titlarna bekant? Hur är det med namnet Torgny Söderberg då? Troligen är det betydligt färre som känner till upphovsmannen bakom de populära svensktoppshitsen. Ändå tillhör Söderberg den exklusiva skara som har lyckats skriva en dänga som tagit hem hela rasket i Eurovision Song Contest. ”Diggiloo diggiley” skrev han åt de tre dansande bröderna Herrey, själva komponerandet tog bara en dag, berättar han. Precis som det ska vara när man skriver hits.

Man får inte hacka och jobba för länge med en låt, det går inte. Då tappar den sin själ och möjligheter.

Själva titeln var egentligen en nonsensfras som han använde som ”musikalisk motor” under skrivandet. Sedan hängde det med och låttiteln blev förmodligen en av svensk populärmusiks mer välkända.

Fantastisk chans

Torgny själv har varit ett namn att räkna med i branschkretsar sedan genombrottet år 1972. Då fick han in sin första låt på Svensktoppen – "Vart tog alla vackra drömmar vägen" som sjöngs av Titti Sjöblom. Samarbetet höll i sig och år 1974 tävlade hon i Melodifestivalen med Torgnys ”Fröken Ur-sång”. Det blev en hedrande fjärdeplacering, i ett imponerande startfält som bland annat bjöd på vinnarlåten "Waterloo" med Abba.

Det var fantastiskt att jag fick en sådan chans. De andra låtskrivarna var ju proffs så jag nådde en ny nivå i det sammanhanget.

Fruktbara samarbeten

Sedan dess har det blivit många låtar i både Melodifestivalen och på Svensktoppen. De har framförts av artister som Kicki Danielsson, Bobbysocks, Lotta Engberg och Lena Philipsson. Och Lasse Holm, själv en hitmakare som tävlade med gruppen Chips i Melodifestivalen 1981 då Lasses och Torgnys låt ”God morgon” kom på andra plats.

Torgny Söderbergs karriär har kantats av fruktbara samarbeten. Lasse Holm har varit en pålitlig parhäst, som tillsammans med Patrik Krall grundade sommarturnén Diggiloo som snart är inne på artonde året. Han och Lasse har också drivit både skivbolag och musikförlag ihop. Musikförlaget startade de med en annan namnkunnig samarbetspartner, skivbolagsdirektören Bert Karlsson från Skara. På den tiden jobbade Torgny fortfarande som ingenjör på SKF, men det blev det snabbt ändring på.

Vi hade väldigt stor framgång där, för vi kompletterade varandra. Han visste inget om musik men allt om hur man skulle sälja den.

Kraften i musiken

Själv har Torgny aldrig skaffat sig någon musikalisk utbildning, men uppväxten var marinerad i musikglädje. Hela familjen musicerade och som åttaåring satte han upp revyer i tvättstugan med sin syster. I tonåren uppfyllde han sin första musikdröm och fick börja spela trumpet i Varbergs gossorkester.

Han har ändå varit nöjd med att hålla sig i bakgrunden, det är inte artistdrömmar som har drivit honom. Kraften i musiken och en riktigt bra låt har varit hans främsta drivkraft. I dag kan han stoltsera med att ha runt 500 låtar registrerade hos Stim, av vilka många fortfarande trallas av både barn och vuxna. Just nu är han inblandad i ett musikalprojekt. Det är Torgnys och Lasse Holms mångåriga medarbetare, textförfattarna Monica Forsberg och Ingela ”Pling” Forsman, som håller på att skriva ett manus utifrån många av Torgnys och Lasses låtar.

När du skriver dina låtar, går du mest på teknik eller känsla?
Känsla, skulle jag säga. Du måste vara bästa kompis med din låt. Den kraften du finner i låten, den jobbar åt sig själv sedan.
Musikalisk kraft är som kärleken, det går inte att stänga den ute, utan den tar sig in på något sätt. Jag brukar alltid jämföra musiken med kärleken. Vilken styrka de har, som kan övervinna alla hinder. Så är det!
Fakta

Namn: Torgny Söderberg

Fyller: 75 år den 26 november 2019.

Gör: Kompositör.

Bor: Varberg.

Familj: Hustru och ett barn.

Så firar jag födelsedagen: "På hemlig ort med familjen."

Om att fylla 75: "Oj, vad det gick fort. Så kul jag har haft. Och har det faktiskt fortfarande.”

Hobby: "Spela trumpet. Lite golf men framför allt trumpet."

Lyssnar på: "Jag är väldigt förtjust i gammaldags jazzmusik från 1960- och 1970-talen. Den andra musiken, popmusiken, den blir som ett jobb för mig. Det är inte samma grej, det blir andra kriterier."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Eijde/TT