Stort missnöje med mobiloperatörerna

Det finns nästan inte ett enda område i Sörmland där det inte krånglar på något vis. Det står klart sedan över 1 000 rapporter om dålig mobiltäckning kommit in under Mobilupproret. Till och med inne i tätorterna är det problem.

Mobilupproret2013-04-23 06:00

Katrineholms-Kurirens, Eskilstuna-Kurirens och Södermanlands Nyheters gemensamma satsning Mobilupproret har mött stor respons, från läsare i hela länet. Inte bara har ni lagt in över 1 000 rapporter om dålig mobiltäckning i den interaktiva kartan på tidningarnas webbar, ni har även ringt och mailat till oss med synpunkter och uppmuntran. Det är tydligt att det här är en fråga som engagerar, och som upplevs som viktig.

Vid en genomgång av rapporterna om dålig täckning står det klart att täcknings- och kapacitetsproblem finns i hela länet, och hos alla operatörer. Även i tätorterna.
Antalet rapporter i följer i stort respektive mobiloperatörs marknadsandel. Till exempel hade operatören Tre drygt tio procent av mobilmarknaden vid halvårsskiftet 2012, enligt Post- och telestyrelsen, och omkring var tionde rapport i Mobilupproret rör just Tre.

Det företag som sticker ut mest negativt jämfört med sin marknadsandel är Telia. Mer än hälften av rapporterna rör just Telia, men företagets marknadsandel är enligt PTS mindre än 40 procent. Det motsatta gäller Tele 2 och Telenor, som har lägre andel rapporter i Mobilupproret än sina andelar av marknaden.

Gemensamt för dessa fyra företag är att det är de som ensamma eller tillsammans äger samtliga mobiltelefonnät i Sörmlandsområdet. Övriga operatörer är verksamma i deras nät, men har inga egna.

De små operatörerna har tillsammans stått för några enstaka rapporter i upproret. Flest har Halebop fått, 16 stycken. Tillsammans når de små operatörerna dock bara 4,3 procent av det totala antalet rapporter, en siffra som är i nivå med deras gemensamma marknadsandel.

Enligt Mobilupproret-kartan finns det vissa områden i länet där täckningen är särskilt dålig. I de norra länsdelarna handlar det främst om Solvik utanför Torshälla, delar av Mälaröarna norr om Strängnäs samt stora delar av Näshulta, Alberga och Västermo.

I de mellersta delarna av länet utmärker sig området kring Lerbo, samt Baggetorp och Marmorbyn utanför Katrineholm.

Många i de södra länsdelarna upplever också problem med sin mobila samtals- och datatrafik, och där framstår kustlandet och öarna nordost om Nyköping upp mot Trosa som särskilda problemområden.

Noterbart är också att många rapporter om dålig mobiltäckning kommer från tätorterna.

Så här fördelar sig de rapporter som hittills har kommit in under Mobilupproret mellan operatörerna:
Telia: 50,8 procent av rapporterna (har 39,2 procent av marknaden).
Tele 2: 24,4 procent av rapporterna (har 30,6 procent av marknaden).
Telenor: 10,9 procent av rapporterna (har 16,7 procent av marknaden).
Tre: 9,6 procent av rapporterna (har 10,3 procent av marknaden).
Övriga: 4,3 procent av rapporterna (har 3,2 procent av marknaden).
Av de övriga operatörerna är det Halebop som förekommer i flest rapporter, 16 stycken (drygt 1,6 procent av det totala antalet).
Uppgifterna om marknadsandelar kommer från Post- och telestyrelsens senaste rapport om den svenska telemarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om