Minusränta ger plus på kontot för dansk låntagare

13 augusti 2019 16:15

En bostadsägare i Danmark har fått betalt för att låna pengar.

Det är visserligen ett väldigt litet belopp, säger Christian Hilligsøe Heinig, chefekonom hos Realkredit Danmark, till Ritzau.

Icke desto mindre har minusräntan gett plus på kontot för dansken. Det är första gången en låntagare i Danmark fått tillbaka pengar på ett så kallat realkreditlån. I Danmark är det möjligt att som privatperson ta ett realkreditlån, eller obligationslån, hos ett realkreditinstitut genom att ställa sin bostad som pant. På så vis blir det obligationsmarknaden som bestämmer räntan på lånet. Låntagaren betalar förutom räntan en avgift till realkreditinstitutet.

Räntan i Danmark är nu så låg att det för en låntagare har betytt att avgiften betalades av minusräntan - och att det även efter avgiften betalats fanns pengar över.

Det är bara en låntagare som fått tillbaka pengar, så det är ganska speciellt, säger Christian Hilligsøe Heinig och tillägger att det dock inte är sista gången någon tjänar pengar på sitt lån. Redan nästa kvartal förväntar sig Realkredit Danmark att betala ut pengar till fler låntagare.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT–Ritzau