Världsunik festival arrangeras i Mellösa

I juni nästa år kommer världens främsta gitarrister till Mellösa. Alla med nischen att spela på ryska sjusträngade gitarrer.

Mellösa 21 november 2019 21:44

Att spela rysk sjusträngad gitarr skiljer sig markant från att spela den långt mer vanliga sexsträngade varianten. Ett tecken på den begränsade skaran professionella artister som spelar sjusträngat. I sommar kommer alla till Mellösa.

– Det är helt fantastiskt!

Anna Öster är kassör och tillsammans med sin man Janne Öster grundare till Fridals kulturförening i Mellösa. De har arrangerade en mängd musikevenemang genom åren, bland annat en gitarrfestival 2015 med Janne Schaffer, Göran Fristorp och Göran Söllscher som dragplåster. Nu tar föreningen det hela ett steg längre och arrangerar en festival som är unik i sitt slag.

– Det finns ingen sån här festival i hela världen. Det har arrangerats en rysk sjusträngad festival i USA men de har inte fått ihop alla musikerna, säger Anne Öster. 

Genom Flensbaserade Mårten Falk, som spelar sjusträngat och har turnerat världen över, fick Anne och Janne Öster se en konsert med rysk sjusträngad gitarr och blev frälsta. Tillsammans med Mårten Falk har de kontaktat musikerna som, enligt Mårten Falk, är de som spelar sjusträngat professionellt runt om i världen.

– Han känner alla dessa musiker och det är nio stycken, det finns säkert folk sittandes i stugorna som spelar men de  aldrig någon hört talas om, säger Anne Öster.

Festivalen som arrangeras mellan den 12 och 16 juni består av åtta konserter, sju på Teater Klämman och en stor i Mellösa kyrka tack vare ett samarbete med Mellösa församling.

– Vi vill att fler får upp ögonen för det här, säger Anne Öster.

Artisterna som kommer stå på scen är Mårten Falk, Stefan Wester och Rebecca Vats Jansson från Sverige, Vadim Kolpakov, Oleg Timofeyer, Martin Lysov och Anastasina Bardina från Ryssland (de två förstnämnda bor i USA, den tredje i Tyskland), Marko Erdevicki från Serbien (bor i Norge) och Portugisen Rui Namora. Noterbart är att Vadim Kolpakov, tillsammans med sitt band, turnerade med självaste Madonna 2008.

Det är tack vare statligt medel från Musikverket som festivalen blir verklig. Fridals kulturförening var ett av de tre sökanden som beviljades bidrag för ett internationellt projekt.

Är det här det största ni arrangerat? 

– Ja, det är det nog. Att arrangera en festival med Orsa spelmän och Janne Schaffer är stort, men det kan alla göra. Det här är svårbräckt, det är jättestort för oss.

Festivalen kommer heta Rurik, international russian guitarfestival.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa