Den första trygghetsvandringen som är dokumenterad i Flens kommun grenomfördes 2009 i Flens tätort. Sedan dess har vandringarna avlöst varandra i kommunens olika orter. Syftet med vandringarna är att identifiera och åtgärda platser som upplevs otrygga eller bedöms vara osäkra. De är också till för att skapa dialog mellan kommuninvånarna, kommunen, polisen och andra aktörer.
Under onsdagskvällen genomfördes en trygghetsvandring i Mellösa, två och ett halvt år sedan den senaste. Med på vandringen var representanter från Mellösa bygderåd, kommunen, polisen, kommunala fastighetsbolag samt andra boende i Mellösa.
– Det är jättebra att de här vandringarna görs så att vi får den här dialogen. Det här samlar bygden och ger oss en möjlighet till kontakt med olika personer, det är väldigt positivt, säger Birgitta Hermanson som deltog i vandringen som representant för Mellösa bygderåd.
Under vandringen, som bland annat gick runt skolan och Mellösagården, konstaterades många bra saker men också att den huvudsakliga problembilden kvarstår.
– Vi konstaterade att det är bra upplyst, men det som väldigt många upplever som ett problem är att hastigheten på genomfartsvägen är för hög, säger Birgitta Hermanson.
Det man fokuserar på under trygghetsvandringarna är miljön utifrån fyra perspektiv: Skötsel och underhåll, bebyggelsen och anläggningars utformningar, stadsplaneringens utformning och det mänskliga livet (sociala problem). Jessica Ekermann är brottsförebyggande samordnare i Flens kommun och deltog i vandringen i Mellösa.
– Om det fanns ett trygghetspris i kommunen så skulle Mellösa få det. Det är en fin liten trygg ort som är väl omhändertagen med bra belysta promenadstråk. Men det är klart att det finns förbättringspotential, säger Jessica Ekermann.
Belysning på den nya samlingsplatsen Tomtebovallen, vid förskolans vändplan och vid återvinningsstationen var några punkter. Men trafikfrågan är den som sticker ut och det är en problematik som kommunen inte styr över då frågan ligger hos Trafikverket.
– Det är tungrott eftersom vi inte kan ta några beslut själva. Vi har redan rapporterat om problemen till Trafikverket och det är klart att det är otäckt för skolbarnen att gå över vägen om inte hastigheten hålls, säger Jessica Ekermann.
Trygghetsvandringen i Mellösa var den sista för säsongen. Då vandringarna ska genomföras under den mörka delen av dygnet så är det från september fram tills nu som gäller. För två veckor sedan hölls en extrainsatt vandring i Malmköping i kölvattnet av oroligheterna där och tanken är att vandringarna ska ske på behovsbasis.
– Vandringarna sker mer systematiskt i dag och vi ser till behovet och är lyhörda på om vi behöver lägga in en trygghetsvandring i någon ort. Men vi försöker beta av turordningen, säger Jessica Ekermann.
Alla orter i kommunen har haft en trygghetsvandring de senaste två åren och Jessica Ekermann menar att det varierar mellan orterna hur tätt man bör ha vandringarna.
– I 2019 års medborgarlöfte gick vi ut med att ha många trygghetsvandringar, men det hinner inte tillkomma så mycket nytt på de små orterna om man håller vandringarna för tätt. I Flens tätort och även kanske i Malmköping bör man nog ha varje år, säger hon.
Trafiken och belysningen är de två enskilt största frågorna genomgående i kommunens alla orter.