Det är på torsdag på dagen 80 år sedan Mellösa hembygdsförening bildades. Då hade föreningen 130 medlemmar och ett medlemskap kostade en krona om året. I dag har föreningen cirka 500 medlemmar och för 100 kronor får man medlemskap och föreningens årsskrift.
Jubileet kommer att firas med att hembygdskaféet på hembygdsgården har öppet som vanligt i på lördag och söndag. På lördag bjuder förningen på kaffe och tårta. De 80 åren uppmärksammas också med en utställning. Temat är samhällena i Mellösa och Hälleforsnäs genom åren.
– Allt det här är jättespännande. När man åker genom byn kan man se att här har det nog varit är en affär. Här på utställningen kan man se vad det har varit. Om man kan historien förstår man nutiden bättre, säger Katarina Johansson från föreningens styrelse.
På utställningen kan man se fotografier på såväl hus som för länge sedan är borta som hus som finns kvar men ser annorlunda ut i dag. Förteckningen av alla butiker och serviceinrättningar som fanns förr i Mellösa är lång. Bland annat fanns dansbana, post, bank, skomakare och slakteri. Bland det som kvar i dag finns kyrkan och Kyrkskolan.
Under andra världskriget låg föreningens verksamhet nere. Sedan återstartades föreningen år 1953 av bland andra Maj Eriksson.
I dag lockar Mellösa hembygdsförening cirka 200 besökare varje helg på sommaren till sitt kafé. Frågan är varför föreningen är så livaktig.
– Det kanske beror på programmet vi har, säger Hans Andersson, ordförande.
– Men också på att det har gjorts mycket tidigare. Det finns så mycket spännande som torpinventeringar med kartor man kan följa och gamla hembygdsfilmer. Förhoppningsvis tycker folk att det är bra grejer, säger Katarina Johansson.
Sommarkaféerna som föreningen har kört sedan 2000 lockar som sagt mycket folk.
– Men vi är öppna för förslag på vad föreningen kan göra vintertid, säger Katarina Johansson.
På helgens kafé är det Conny Andersson som underhåller med musik på lördagen. Ställer ut gör i helgen Flensbygdens biodlarförening, Lasse Larsson med träfigurer/akvarell, Helena Andersson med tjärsalva, Katarina Johansson med ullhantverk, Jenny Leonardz med silversmide samt Birgitta Gårdensjö och Owe Pettersson med vedic art.