År 1955 skrev disponenten på Flenmo, Nils "Flenmo-Nisse" Eriksson (1891-1958), ett förordnande om att hans konjakssamling skulle skänkas till statsministern på Harpsund i framtiden. Varje nyårsafton från år 2002 skulle statsministern få en flaska ur samlingen, som Flenmo-Nisse köpt på sina resor runtom i världen.
1962, när det var 40 år kvar till att den första flaskan skulle skänkas till statsministern, skrev en tidning om donationen och citerade Flenmo-Nisse: "Flaskorna märker jag med år och dag och samlar i min farfars spritskåp. I det skåpet finns buteljer från farfars 1800-tal. Jag har förordnat att mina efterkommande på Flenmo varje nyårsafton kl 14 skall uppvakta hans excellens herr statsministern på Harpsund och med början den 31 december 2002 överlämna en flaska. Den första flaskan är då 100 år och bör vara njutbar. Mitt eget flaskförråd räcker ett halvsekel".
Men det blev aldrig verklighet av testamentsgåvan. Tre statsministrar har passerat revy sedan 2002: Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén. En sådan testamentsgåva hade sannolikt inte varit möjlig att ta emot idag heller. Reglerna om mutor och otillbörliga förmåner är hårdare nu än 1955.
När donationen tillkännagavs 1955 utbröt stor diskussion om hundraårig konjak skulle vara drickbar, när det var dags för statsministern att börja korka upp sina flaskor. Fredrik Åström, från Dufweholms herrgård och Svenska kulturpärlor, med stort intresse för drycker, tvekar dock inte:
– Absolut. Sprit är ett rätt "dött" material. Vin på flaska, champagne och rödvin, det utvecklas hela tiden och förändras, förbättras eller försämras beroende på lagringsförhållanden. Men destillerad sprit smakar som den gjorde då. Har flaskan bara legat ned och haft kork bör det inte vara någon skillnad.
Fredrik Åström skulle själv inte tacka nej till ett smakprov.
– Jag har druckit sprit som var över 100 år gammal, konjak från 1880-talet och armangac från 1860-talet. Den största skillnaden mot nyare sprit är att den var råare och tuffare på den tiden. Det är fantastiskt med livsmedel som är antikviteter. Jag är ingen vän av Sveriges bäst-före-regler.
Bland samlarna tycks inte bäst-före gälla: för några veckor sedan, berättar Fredrik Åström, såldes en flaska konjak från 1762 på auktionsfirman Sotheby's i England.
– Den gick för 1,5 miljoner kronor.