– Marknaden för ekologiskt producerade produkter känns bra och stabil, säger gårdens förvaltare Per Rudengren som hoppas mycket på den nya satsningen.
Förberedelserna är långt komna och Katrineholms-Kuriren når honom i Småland där han studerar utrustning i nybyggda ladugårdar inför upphandling som ska ske till ladugården vid Harpsund.
Beslutet att bygga nytt och övergå till ekologisk produktion vid Harpsund betyder att Harpsundsnämnden fullföljer utvecklingen av driften på gårdarna Yxtaholm och Harpsund. Nämnden förvaltar på regeringens uppdrag de båda egendomarna som donerades till staten 1984 respektive 1952. För tre år sedan beslutades att bygga nytt djurstall för 150 dikor vid Yxtaholm och övergå till ekologisk odling och djurhållning.
- Övergången till ekologisk produktion vid Yxtaholm har lärt oss mycket.
Den nya ladugården vid Harpsund ska byggas öster om dagens ladugård. Placeringen ska ge bästa möjliga tillgång på betesmark. Nytt för Harpsunds kor blir också robotmjölkningen som väntar nästa år
– Ekologisk mjölkproduktion kräver en omfattande betesdrift. Vi behöver utöka betesarealen med 25 hektar. I dag har vi tio hektar.
Större beteshagar till trots räcker inte arealen för att hålla lika många kor som i dag.
– Vi kommer att dra ner från cirka 200 till 175 mjölkkor. Nuvarande ladugården ska byggas om för att ge plats för ungdjuren, säger Per Rudengren.