Skolan får kritik – för många obehöriga lärare

Marmorbyns skola F-6 får kritik av Skolinspektionen då deras granskning bland annat visat att två tredjedelar av skolans lärare är obehöriga.

Marmorbyns skola F-6 kritiseras av Skolinspektionen för att ha en hög andel obehöriga lärare och för att lärare undervisar i andra ämnen än de som de är behöriga i, vilket strider mot skollagen. Skolinspektionen fastslår också att skolan brister i arbetet med att utreda elevers behov av särskilt stöd.

Marmorbyns skola F-6 kritiseras av Skolinspektionen för att ha en hög andel obehöriga lärare och för att lärare undervisar i andra ämnen än de som de är behöriga i, vilket strider mot skollagen. Skolinspektionen fastslår också att skolan brister i arbetet med att utreda elevers behov av särskilt stöd.

Foto: Henrik Wising

Marmorbyn2022-12-29 09:30

I dagarna kom resultatet av en granskning som Skolinspektionen gjorde av Marmorbyns skola F-6 i oktober. Skolan kritiseras för att ha en hög andel obehöriga lärare och för att ha lärare som undervisar i andra ämnen än de som de är behöriga i, vilket strider mot skollagen. Skolinspektionen fastslår också att skolan brister i arbetet med att utreda elevers behov av särskilt stöd. 

– Skolinspektionen hittar saker som vi behöver titta på och det är bra. Vi tar till oss av vad Skolinspektionen säger och försöker att bli bättre, säger Agneta Arvidsson, som är skolchef i Vingåkers kommun.

Marmorbyns skola har drygt 100 elever från förskoleklass upp till årskurs sex. Skolan har arbetat med så kallade klasslärarsystem, där i huvudsak en och samma lärare undervisar barnen i olika ämnen. Men efter kritiken kommer det att ändras.

– Nu säger Skolinspektionen att vi måste omfördela resurserna. Där kommer vi att få tänka till så att det blir så bra som möjligt. Jag tror att vi måste arbeta på ett sätt så att barnen möter så få lärare som möjligt, fortsätter skolchefen Agneta Arvidsson.

undefined
Bristen på behöriga lärare är inget nytt problem och är något kommunen arbetat fortlöpande med, exempelvis genom att ge personalen möjlighet till vidareutbildning. "Det som inte framgår av Skolinspektionens rapport är att vi just nu har legitimerade lärare som håller på att läsa in ämnesbehörigheter för lågstadiet", säger Agneta Arvidsson, skolchef i Vingåkers kommun.

Bristen på behöriga lärare är inget nytt problem och är något kommunen arbetat fortlöpande med, exempelvis genom att ge personalen möjlighet till vidareutbildning.

– Det som inte framgår av Skolinspektionens rapport är att vi just nu har legitimerade lärare som håller på att läsa in ämnesbehörigheter för lågstadiet, berättar Agneta Arvidsson.

Ingen elev i behov av stöd saknar åtgärdsprogram, enligt skolchefen. Den del av rapporten, som riktar kritik mot brister i arbetet med att utreda elevers behov av särskilt stöd, rör främst dokumentation och beskrivs som en del i ett förebyggande arbete. 

– Det måste tydligare framgå vem som ansvarar för uppföljning och utvärdering och när den ska ske, konstaterar Agneta Arvidsson.

undefined
Ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåker, Ing-Mari Frössevi (C), ser inget uppseendeväckande med kritiken. "Det är fakta", säger hon.

Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåker, ser inte kritiken som speciellt uppseendeväckande.

– Det är fakta. Att rekrytera behöriga lärare är en utmaning för skolor över hela landet. Det är bra att Skolinspektionen finns och givetvis ska man alltid arbeta för att bli bättre. Men jag känner mig trygg med att Marmorbyns skola arbetar med ständiga förbättringar, säger hon.

Vingåkers kommun har till i mars respektive augusti 2023 på sig att återkomma med svar och åtgärder på Skolinspektionens kritik. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!