Under 90-talet flyttade Sandra Månsson från Skåne till Katrineholm, för att arbeta som florist på Johanssons handelsträdgård. Hon berättar att hon alltid varit kreativ och gillat att skapa saker. Som ny i staden, valde hon därefter att gå kvällskurser i keramik och drejning.
– När jag gick kvällskursen fick man bara dreja en gång per termin, men mina kurskamrater var inte så intresserade av det. Vilket gjorde att jag fick dreja desto mer. Då väcktes intresset till liv på riktigt. Därefter fick jag barn och införskaffade mig begagnad utrustning och utförde mitt intresse på hemmaplan, säger Sandra Månsson.
Idag arbetar Sandra Månsson som regionchef på Scorett och efter 25 år med samma passion för keramik, har hon nu startat eget företag.
– Jag arbetar 80 procent, vilket gör att jag kan ägna mer tid än bara kvällar till att dreja. Jag ser detta fortfarande som en hobby men som kanske kan växa med tiden. Det är svårt att endast leva på sitt hantverk, så jag tror många måste ha en annan sysselsättning vid sidan av, säger Sandra Månsson.
Sandra Månsson drejar främst koppar, men även skålar och inredningsdetaljer. Hon beskriver drejningen som en tid för henne att koppla av och har själv sett hur intresset för drejning har ökat senaste året i Sverige.
– Vi lever i en sådan digital och stressad miljö idag och människan är inte skapt för det. Jag tror att många kan finna ett lugn i att dreja och vara kreativ inom denna typ av hantverk. Det är lite som meditation att sätta sig och dreja, säger Sandra Månsson.
Vad fick dig att ta klivet att starta företag?
– Dels för att jag har skapat mig en kundkrets, dels efter ett samarbete tillsammans med märket Canada snow, kände jag att det var dags. Vi har redan samarbete med dem inom Scorett, där fick de upp ögonen för mina koppar och ville att jag skulle göra en kollektion, så jag drejade ungefär 100 koppar och det var så roligt, säger Sandra Månsson.
Till hösten hoppas Sandra Månsson kunna skapa en hemsida, där hon kan sälja mer av sitt hantverk och skapelser.
– Just nu hoppas jag att fler ska upptäcka mig, att fler ska vilja handla mitt hantverk och att man längre fram kanske kan gå ner i arbetstid för att syssla mer med drejning och keramik. Det hade varit riktigt häftigt, men det är något som tiden får utvisa, säger Sandra Månsson.