Det är en grupp föräldrar som reagerat på Marmorbyns skolas utemiljö och radar upp ett antal brister som de anser bör åtgärdas för att elever och personal ska få en skolmiljö som är attraktiv.
I en skrivelse till Kommunfastigheter och barn- och utbildningsförvaltningen poängterar föräldragruppen att skolan har en fantastisk natur runt kring, men att det i sig inte ska innebära att skolans utemiljö ska lämnas därhän och barnen i stället får rasta utanför skolgården.
I skrivelsen understryker de 19 föräldrarna att de reagerar på att asfalten på skolgården har ojämnheter, gropar och sprickor, vilket avsevärt ökar risken för at lekande barn ska springa och snubbla och slå sig illa.
Dessutom samlas vatten i ojämnheterna när det regnar vilket kan medföra att barn blir blöta. Under vintertid finns det risk att skolgården blir rena halkbanan, poängteras i skrivelsen.
"Vi upplever också att barnen hellre leker i skogen bakom skolan än på skolgården, då de finner den mer stimulerande än skolgården. Det kan inte vara meningen. Miljön på skolgården måste kunna stimulera till lek där. Dessutom försvåras personalens möjlighet till uppsikt om barnen drar sig från skolgården."
Det finns gungor och sandunderlag, men två tallar som står vid platsen fäller ett stort antal kottar, vilket i sig kan orsaka skada, både om ett barn får en stor kotte på sig från hög höjd, och om något barn faller av en gunga och marken är full av kottar så kan det gå illa. Företaget som håller ordning på skolgården rensar så gott de kan, slår föräldrarna fast, men det räcker inte alltid till.
Det finns även andra saker att åtgärda på skolgården, konstateras det i skrivelsen, såsom det faktum att ett bollplank på gaveln av idrottshallen snarast behöver ses över och målas för att planket inte ska börja ruttna.
Slutligen framhåller föräldrarna att i Vingåkers tätort har skolor fått en rejäl upprustning, inte minst Sävstaskolan som har en fantastisk anläggning för utesport som nyligen invigts.
Det har satsats "stor resurser på en ansiktslyftning av skolgårdarna, och vi förutsätter att Vingåkers kommuns landsbygdsskolor får den ansiktslyftning de såväl förtjänar för att fortsätta att vara en attraktiv arbetsplats för både elever och personal även i framtiden".
Barn- och utbildningsförvaltningschef Lena Sahrblom framhåller att fastighetsbolaget Vingåkers Kommunfastigheter och förvaltningen håller på att titta på vad som ska göras vad gäller underhåll och planerar att återkomma med svar till föräldrar innan veckan är tilländalupen.