I veckan skrev Katrineholms-Kuriren om Marcus Eriksson från Marmorbyn vars hem pekats ut på brottssajten Lexbase. På en karta fanns en prick på Erikssons adress med innebörden att det här bor en dömd brottsling. Men mer information kostade pengar att få. När Eriksson betalat visade det sig att domen gällde en person som tidigare bott på adressen. Och han är långt ifrån ensam. Mängder av fel har uppdagats i landet med polisanmälningar som följd.
— Jag har inte haft tid att ta tag i det än, men jag kommer att polisanmäla de ansvariga för sajten. Rätt ska vara rätt, säger han.
Företaget som hyrt ut serverplatsen har nyligen stängt ner sajten med motiveringen att den är en säkerhetsrisk. Kontokortsuppgifter från folk som köpt domar på Lexbase kan vara på vift i och med säkerhetsluckor.
— Det är bra att Lexbase stängts ner. Det är för jävligt att hänga ut oskyldiga på det här sättet. När man publicerar uppgifter måste det göras rätt, på ett källkritiskt sätt. Det kan inte vara rena fel eller rykten, fortsätter Eriksson.
Lexbase är en ny typ av informationstjänst och därför är rättsläget när det gäller publiceringar på sajten än så länge oklart.
Det säger Karin Åhman, professor i offentlig rätt på Uppsala universitet. Och enligt henne går det inte att säga ännu om Lexbase gör något olagligt.
— Det är möjligt att vissa publiceringar kan prövas under förtalsreglerna i yttrandefrihetslagen, men det är inte helt klart om de gäller här, säger Karin Åhman.
Hon försvarar offentlighetsprincipen som gör det tillgängligt för allmänheten att ta del av offentliga handlingar från regeringen och myndigheter som domstolsväsendet, men ser också dess baksidor.
— Det här blir någon slags masshantering av offentliga handlingar som visar på informationsfrihetens negativa sidor. Offentlighetsprincipen syftar inte till den sortens värderingar. Det blir lite av ett missbruk av principen.
Eftersom Lexbase har ett utgivningsbevis lyder sajten under tryckfrihetsförordningen, och därmed gäller inte personuppgiftslagen som skyddar enskildas identitet i andra fall.
— Effekten blir tråkig ur integritetssynpunkt, säger Karin Åhman.
Någon ansvarig för Lexbase har inte gått att nå.