"En glädjens dag för maten och för Mariefred"

Rena högsommarvärmen mötte traktörer och besökare när den andra upplagan av Nordiska mästerskapen i Food truck avgjordes under fredagen.Många passade förstås på att avnjuta en eller flera luncher i den pittoreska mälarstaden.– En glädjens dag – såväl för maten som för Mariefred, säger Jacob Högfeldt från Selaön.

Mariefred2016-07-22 23:00

Just nu befinner sig kommunstyrelsens ordförande på semester.

Men han avbröt gärna ledigheten för att ingå i den jury som på fredagen utsåg vinnare i flera matkategorier.

– Jag var med även i fjol. Men då fick vi bedöma alla deltagare. Nu är vi fler i juryn och har delat upp oss i grupper, berättar Jacob Högfeldt.

Han kamperade ihop med Johan Enlund och Mattias Kroon, den senare en välrenommerad matjournalist som numera är bosatt i Frankrike.

– Under det här evenemanget skriver jag inte, utan fungerar som kvalitetsansvarig.

Såväl Mattias Kroon som Jacob Högfeldt är bekanta med Fredrik Åström, krögare på Gripsholms värdshus och även initiativtagare till denna matfestival.

– Vi som ingår i juryn kollar bland annat kvalitet, design, hygien och råvaror. Plus att vi så klart smakar av maten, säger Fredrik Åström.

Vad tycker du är det bästa med NM i Food truck?

– Utbudet och spridningen. Besökarna får tillfälle att testa rätter från hela världen.

Vi träffar Fredrik Åström tillsammans med Robert Schweitz från Annas hembageri och Cecilia Haider som normalt sett bor i London.

– Ett sent tillskott i juryn, berättar Fredrik Åström som konstaterar att antalet traktörer fördubblats jämfört med 2015.

– Det är mycket folk här i dag. Vi har vädret med oss, säger krögaren.

Han står framför den vagn varifrån Balkanexporten Cevapi serveras.

– Jag kom till Sverige 1992 men har bara hållit på med det här jobbet i fyra månader. Jag gillar mat, säger Mirsad Cvrk som tillsammans med en kollega driver företaget Bosnian street food.

– Normalt sett tillagar vi flera rätter. Vid en sån här tillställning är det dock bara Cevapi som gäller, berättar Mirsad Cvrk.

Hur mycket jobbar du med det här företaget?

– Söndagar brukar vara lediga – annars 15–16 timmar per dag. Synd att inte dynget har fler än 24 timmar.

En stund senare stöter vi på tv-kändisen Jimmy Stening, Häradsbon som nyligen deltog i Grillmästarna.

– Placeringen blev inte så bra som jag hade hoppats, men tävlingen har öppnat många dörrar för mig, berättar Jimmy Stening.

– Jag har faktiskt tvingats tacka nej till flera erbjudanden.

I Mariefred fanns han på plats för att bistå The Hatch som hade olika tacosvarianter på sin matsedel.

– De ser mig som ett dragplåster, konstaterar Jimmy Stening och skär upp nötkött.

Utanför den numera nerlagda strandrestaurangen sitter Rune och Barbro Michelsson tillsammans med deras hund Zemta.

– Vi kommer från Stockholm men har sommarboende i Stjärnhov, berättar paret.

Vad avnjuter ni?

– Långrökt oxbringa. Det är supergott!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om