Malmström hedrad av pris för ledarskap

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har utsetts till "Årets svensk i världen". Motiveringen lyder "starkt internationellt ledarskap" som skapat tillväxt och jobb.

Det är otroligt hedrande, säger Malmström till TT.

20 augusti 2019 06:00

"Aldrig tidigare har en handelskommissionär rott i hamn så många avtal. Hennes starka internationella ledarskap i handelsfrågor har skapat tillväxt och jobb i Sverige, EU och världen och hennes namn är internationellt respekterat. Med det sagt är hon verkligen värd utmärkelsen Årets svensk i världen", skriver Cecilia Borglin, generalsekreterare på Svenskar i världen.

"Fantastisk ära"

Organisationens årliga utmärkelse har delats ut sedan 1988. Bland tidigare personer som fått priset finns bland andra Abba-musikerna Benny Andersson och Björn Ulvaeus, författaren Astrid Lindgren, diplomaten Hans Blix och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović.

Det är en fantastisk ära och det sällskapet går ju inte av för hackor, säger Cecilia Malmström.

Priset delas ut på Grand Hôtel i Stockholm på fredag, drygt två månader före det att Malmströms mandat som EU:s handelskommissionär löper ut den 31 oktober.

När kommissionsuppdraget är avslutat har Cecilia Malmström, om man räknar in åren som EU-parlamentariker och svensk EU-minister, sammanlagt cirka 20 år i Bryssel att se tillbaka på. Hon tycker det är svårt att sammanfatta epoken.

Det finns många starka minnen. De här 20 åren har varit otroligt turbulenta, säger hon.
Men jag kommer särskilt ihåg i EU-parlamentet 2004, när tio länder i Öst- och Centraleuropa blev medlemmar. Det var otroligt starkt, att man gick från 15 till 25 medlemsländer.

Stort tomrum

Malmström har sedan en tid deklarerat att hon lämnar politiken, även om hon räknar med att hon kommer sakna Bryssellivet.

Vad man än tycker om Bryssel är det högt tempo hela tiden. Det händer saker ständigt och om man är intresserad av politik är det ju där – eller kanske i Washington – man ska vara. Så det är klart att det kommer att bli ett stort tomrum.

Beslutet att lämna politiken blev tydligt när hon tidigare i år klargjorde att hon inte var intresserad av att kandidera till uppdraget som partiledare för Liberalerna.

Det är klart, det vet man ju inte om jag får något kommunalt uppdrag om 20 år. Men nej, jag har inga politiska planer. Jag har varit väldigt tydlig med det, både i Europa och nationellt, att jag inte står till förfogande.
Det är dags att lämna och man ska lämna när man själv vill och inte när man bärs ut.

Två års karantän

Resten av året, när kommissionsmandatet löper ut, kommer hon att ägna åt praktiska frågor som följer på familjens flytt från Bryssel till Göteborg.

Barnen börjar i gymnasiet i Göteborg och vi ska flytta hem hela familjen.

Först när allt det är på plats kan mer konkreta karriärplaner börja formuleras.

Det är möjligt att det finns något akademiskt eller så dyker det upp något annat. Men vi har ju som kommissionärer ganska tuffa uppförandekoder, så jag kan inte ta vilka jobb som helst, säger Malmström.

Regelverket säger bland annat att Cecilia Malmström under en karantänstid på två år inte får ta något jobb som kan ha kopplingar till hennes uppdrag som EU:s handelskommissionär.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!