Jämställdhetsdagarna är en nationell, årligt återkommande, professionell konferens om jämställdhetsintegrering som riktar sig till de som arbetar med jämställdhet i privat och offentlig verksamhet.
Det är första gången som dagarna arrangeras och totalt deltar 750 personer, allt från lagstiftare till de som arbetar praktiskt med jämställdhet ute i kommunerna.
Från Katrineholms kommun deltar Anna Johansson och Mari Ewald.
– Det här är helt nytt, säger Anna Johansson som är jämställdhetsstrateg. Man insåg vid Nordiskt forum för två år sedan att det finns ett stort behov av att samla de som arbetar med det här.
Under onsdagen lyssnade Anna Johansson bland annat på jämställdhetsministern Åsa Regnér som talade.
– Tidigare har vi ju pratat om ojämställdhet som ett problem som ska lösas, men nu frågar vi oss i stället hur vi använder jämställdhet som verktyg för utmaningarna framöver. Det är ett nytt sätt att tänka, säger Anna Johansson.
– Vitsen är att vi ständigt jobbar med att stärka och vidareutveckla vårt arbete och det arbetet står på en stabil grund, man ska inte kunna undgå att arbeta med de här frågorna i Katrineholms kommun.
Integrationsfrågorna ligger Anna Johansson extra varmt om hjärtat och ett helt block ägnas dem på konferensen.
– Där det finns människor så finns det ojämställdhet, säger Anna Johansson.
Vad är det bästa med jämställdhetsdagarna?
– Att ta tag i en nationell samling på det här sättet, dels från lagstiftande och normerade nivå, ner till den praktiska nivån där vi arbetar, som gör att man får en röd tråd och kan utbyta erfarenheter. När man är på lagstiftande nivå behöver man erfarenheter från vår nivå för att vässa sig i det ledet, säger Anna Johansson.