Skundern är en övergödd sjö. Trålfisket efter mört, braxen, sutare och annan vitfisk är en räddningsaktion.
– Det är roligt, säger Safet om jobbet i fiskelaget. Man får vara ute, får många kontakter och lär sig prata bättre svenska.
Han är asylsökande från Kosovo. Med arbetskamraterna som är somalier och palestinier kan han prata bara svenska. Trålfisket på Skundern skapar också samhöriget. Det både hörs och syns att man trivs tillsammans. Skratten är goda och många.
– För mycket växtplankton och för lite djurplankton orsakar syrebrist i sjön. Genom att fiska upp vitfisken som käkar djurplankton ska balansen återställas. Vi manipulerar naturen men skulle inget göras växer sjön igen, säger Christer Lycke om trålprojektet.
Han och alla andra i Skunderns miljö- och fiskeförening har i många år sett utvecklingen i sjön. Mätningar och vattenprover har gett fakta.
Trålfiske efter vitfisk har på andra håll gett mycket bra resultat när övergödda sjöar har restaurerats. Sedan i maj är man igång i Skundern. Projektet har EU-stöd med 1,3 miljoner via organisationen Leader Inlandet.
Målet är att fiska upp 80 procent av vitfiskbeståndet i Skundern. Det motsvarar cirka 45 ton. Hittills har trålfisket i den två - tre meter djupa sjön gett 15 ton. Med uppehåll under hösten och vintern ska fisket pågå till augusti 2010.
Fram och tillbaka över sjön drar Safet och hans kamrater trålen. Efter ett par timmar är det dags att landa och väga fångsten. Sedan ut igen.
Totalt består fiskelaget av tio - tolv personer som går introduktionsprogrammet för nyanlända vid Flens kommuns arbetsmarknads - och utbildningscentrum. De alternerar i båtarna vid Skundern varje vardag. På helgerna sker fisket med ideella insatser.
– Utan deras insats hade vi inte klarat uppgiften, säger Christer Lycke och hyllar Safet och resten av arbetslaget. Och alla är vinnare. Vi får hjälp med ett jobb som ska göras och de får språkträning och introduktion i arbetsliv och samhälle.
Men även Christer Lycke som är projektledare för Skundernprojektet har lärt sig ett och annat.
– Då jag tyckte att sutare var skräpfisk och inget att ha så invände en gammal farbror här vid sjön. Senare kom han och bjöd han på rökt sutare och det smakade riktigt gott. Som rökt sik ungefär.