De 22 bästa svenska kanotisterna samlades för att göra upp om vem som är snabbast när det gäller, i "Swe sprint kayak invitational". Tävlingen är ny för i år, och det är inte bara det faktum att den anordnas i Malmköping som är unikt.
Petter Menning, OS- och världsmästare, var en av tävlingens meste erfarne deltagare. Trots detta blev Malmköpingstävlingen något annorlunda, även för honom.
– Man är van vid att köra 200 meter eller 500 meter, men nu är sprinten bara 100 meter! Det, och att det är så många lopp på rad, gör det så spännande, säger han.
I "Swe sprint kayak invitational" tävlar kanotisterna bland annat i 100 meter långa sprintlopp – vilket är mycket kortare än de distanser de vanligtvis kör. Dessutom står mer än bara äran på spel – vinnaren i varje sprint samlar in prispengar, och ju fler sprinter de vinner, desto mer pengar får de efter helgens slut. Det är inte ofta som kanotister har chansen att vinna pengar för sina bragder, något som initiativtagaren bakom tävlingen, Tom Forsberg, ville ändra på. Idrottsmännen erhåller tre poäng per vinst, två poäng för en andraplats och en för en tredjeplats och alla är värda hundra kronor var.
Helene Ripa har själv tävlat inom såväl längdskidåkning som kanot i OS, men är nu kommunikatör inom kanotförbundet.
– Det är första gången som en tävling i det här formatet äger rum i Sverige, berättar hon och liknar tävlingens upplägg vid ett speedwaylopp.
– Det går så otroligt fort och är så spektakulärt! De sprintar från hopptornet och rakt mot stranden, vilket gör det lättare att komma nära både publiken och sponsorerna, säger Helene Ripa.
Några av de besökare som samlades på Hosjöbadets strand redan på fredagseftermiddagen var Adam Potrykus och hans scoutvänner. De är på hajk i Sparreholm, men bestämde sig för att åka till Malmköping för att sola, bada och se på tävlingen.
– Vi brukar inte paddla, men vi kanske testar efter det här, funderar han samtidigt som vännerna stämmer in.
Det är just den unga generation som Petter Menning hoppas att kunna inspirera, berättar han.
– Det finns en drivkraft bakom varje lopp – att visa ungdomar, och även mina två döttrar, att man kan göra det man älskar. Man måste kämpa hårt för det, men man kan göra det, säger han.