Säsong för semlor

I dag går Paul Lamberts i Malmköping till sitt jobb i bageriet extra tidigt. På fettisdagen gäller att vara beredd med nybakade semlor.
– Vi har flera beställningar. Fettisdagen blir en hektisk dag. Och rolig.

Malmköping2010-02-16 05:00

Många har ätit semlor i flera veckor men det är i dag fettisdagen infaller.

Paul Lamberts berättar att för ungefär två veckor sedan sköt efterfrågan fart. Han räknar med att intresset för bullarna med grädde och mandelmassa kommer att hålla i sig ett par veckor bortom fettisdagen.

Varannan fikagäst beställer en semla på Kafé Ottilia när vi hälsar på hos Lamberts. Blomsterhandlaren på andra sidan gatan kommer in och köper semlor till personalens förmiddagsfika.

I en röd stor soffa mumsar Christer Daun.

– Jag är ända från Flen. Egentligen åkte jag hit för att se på moppetävlingen på Hosjön men innan dom startar smakar det bra med en semla.

– Riktigt god, är betyget på semlan han njuter av.

– Hemligheten bakom en god semla är att hålla sig till bästa råvorna. Annars vet jag inte. Bullarna ska bakas med smör och ha mild kardemummasmak, det ska vara riktig grädde och riktig mandelmassa, säger Paul och avslöjar att bagare har han varit i bara ett par år.

– Jag var tidigare officer i den holländska flottan.

Sommarstugeköp i trakten tillsammans med fru Hannele Lamberts ledde så småningom till att de tog över Kafé Ottilia.

– Hon med rötter i Finland och många år i Sverige kände förstås till kanelbullar och semlor. För mig var allt nytt men med god hjälp i början har det gått bra.

Inför sin andra fettisdag i bageriet är han hoppfull. Men det blir en tidig morgon för att vara klar då Malmköpingsborna vill ha sin semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller hetvägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om