Politisk oenighet kring beslut om arenaköp

Den ekonomiska krisen för Malmköpings IF och förslaget till kommunen att köpa föreningens idrottsplats splittrar politiken.

Anders Berglöv (S) ställer sig positiv till att kommunen köper Malmahedens idrottsanläggning. Emma Dahlin (M) är mer tveksam.

Anders Berglöv (S) ställer sig positiv till att kommunen köper Malmahedens idrottsanläggning. Emma Dahlin (M) är mer tveksam.

Foto: David Gagnert Dalgren/Flens kommun.

Malmköping2019-10-30 06:48

Malmköpings IF har stora ekonomiska problem och har erbjudit Flens kommun att köpa hela föreningens anläggning på Bjurängsvägen 2, konstgräset inklusive byggnader. Anläggningen är värderad till 4,1 miljoner kronor och ägs i dag av Malmahedens Arena AB som i sin tur ägs av MIF.

Kommunledningsförvaltningen, med bland andra kommunchefen Håkan Bergsten, har utrett frågan. De pekar på att kommunen redan har stora investeringar nästa år, något som talar emot ett köp av idrottsanläggningen. De konstaterar även att ett köp skulle kunna uppfattar som stöd till enskild förening.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tog del av kommunledningsförvaltningens utredning för en dryg vecka sedan och tre av utskottets fyra beslutsfattare, Anders Berglöv (S), Roger Tiefensee (C) och Johan Hallinder (SD) yrkade för ett köp av anläggningen.

– Jag ser två skäl. Dels skulle det skapa likvärdiga villkor för barn och ungdomar att utföra sin idrott om alla föreningar i kommunen har tillgång till planen. Den andra delen är att andra föreningar skulle få möjlighet att nyttja idrottsplatsen, säger kommunalrådet Anders Berglöv. 

Kan det inte ses som att kommunen gynnar en enskild förening, MIF i det här fallet?

– Vi talar mycket om idrott, hälsa och föreningsliv och möjligheten till rimliga villkor. Det enda rimliga förhållningssättet är att kommunen ska verka för att skapa likvärdiga möjligheter till idrottande och jag tycker att det är rimligt att kommunen stödjer den möjligheten här.

Kommunen sa nej till att stötta MIF i konstgrässatsningen 2014 men säger ja nu. Hur ser du på det?

– Då ansågs det att kommunen inte hade råd i den treårsplan som fanns.

Har kommunen råd med det här i dag?

– Vid handen ser jag inget bättre alternativ. Alternativet att kommunen inte skulle ta över kan bli att MIF går i konkurs och det vore sämre.

Är det kommunens uppgift att rädda en förening från konkurs?

– I grunden är det inte så, jag tycker så klart att föreningar ska drivas med hjälp av de driftbidrag de får. Nu ska vi ha klart för oss att det är MIF som har gett den här idén till kommunen att ta ställning till. 

Kuriren har inte lyckats få någon kommentar från Roger Tiefensee eller Johan Hallinder. Kommunstyrelsens arbetsutskotts fjärde beslutsfattare, oppositionsrådet Emma Dahlin (M), valde att inte delta i beslutet. Hon är tveksam till ett köp av idrottsanläggningen.

– Alla har accepterat att det kommer att bli några tuffa beslut och att vi måste ha ödmjukhet i frågan. Jag är inte helt positiv, vi får se vad vi landar i, säger Emma Dahlin.

Diskussioner pågår inom Moderaterna i Flen hur de ska ställa sig i från på kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

– Det finns jättemånga frågor kring ärendet och för- respektive nackdelar. Hur ser marken ut och vad har man för planer för området i framtiden? Enligt detaljplanen är det inte ett område kommunen ska utveckla. Vad köper man förutom konstgräsplanen och vad finns det för investeringsbehov?, undrar Emma Dahlin som ser frågan som vägledande i framtiden.

– Kommunen har flera föreningar som driver sina egna anläggningar och som också går på knäna. Vi måste tänka kring vilka förfrågningar kommunen kan få i framtiden efter ett sådant beslut (köp av MIF:s anläggning, reds. anm) och hur vi då hanterar den typen av förfrågningar, säger Emma Dahlin.

I morgon: Starka reaktioner från andra föreningar i kommunen.

Sportsligt gick det bra för Malmköpings IF den gångna säsongen. Mot ekonomin går föreningen dock en tuff match.
Sportsligt gick det bra för Malmköpings IF den gångna säsongen. Mot ekonomin går föreningen dock en tuff match.
Vad har hänt och ska ske

Malmköpings IF ansöker om 290 000 kronor i stöd för att klara den ekonomiska krisen på kort sikt. Ärendet har varit uppe i kultur- och föreningsnämnden och skickats vidare till kommunstyrelsen som sammanträder på måndag den fjärde november. 

Malmköpings IF har även erbjudit Flens kommun att köpa föreningens anläggning. Kommunstyrelsens arbetsutskott ställer sig positiva. Kommunstyrelsen ska säga sitt på måndag varefter det slutgiltiga beslutet fattas av fullmäktige den 28 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!