På toppen av skogåsen mitt i Malmköping vill mobiloperatören Tre anlägga en teknikbod och resa ett fackverkstorn, mer känt som mobilmast. Företaget har lämnat in en ansökan till samhällsbyggnadsförvaltningen i Flens kommun som i sin tur har skickat ut ett så kallat grannehörande till de som bor eller äger fastigheter närmast det berörda området. Det har fått flera av dessa grannar att reagera kraftfullt.
– I Malmköping är vi väldigt mycket för att diskutera saker, alltifrån stenar till träd som ska fällas. Nu vill man sätta upp en 60 meter hög mast mitt i byn, det är vi inte så pigga på, säger Jack Rydberg, ägare av Malmköpings camping och ordförande för Malmabygdens byaråd.
Även hembygdsföreningen, som dock inte är grannar till det berörda området, är kritiska och planerar att göra en skrivelse till kommunen.
– Det vi protesterar mot är placeringen. De vill lägga den mitt i centrala Malmköping där vi har ett strövområde och kommunen har gjort iordning ett elljusspår åt oss där uppe. Skolor och förskolor är där med barnen och folk är där och plockar bär, folk rör sig där hela tiden, säger Göte Johansson, ordförande Malmköpingsortens hembygdsförening.
Båda ordförandena inser att det finns ett behov i dag av bra uppkoppling och att nya master måste resas för att tillgodose behovet. Men de anser att Tre borde se över möjligheterna att använda sig av redan befintliga master i Malmköpings utkant eller resa en ny där.
Om en mast inte skulle inkräkta på elljusspåret på Plevnahöjden då?
– Den hör inte hemma mitt i Malmköping i den miljön, så är det bara, säger Jack Rydberg.
– När väl kommunen har tittat närmare på det kommer de också att inse att det inte är världens bästa plats att placera det på, tillägger Göte Johansson.
Det är kommunstyrelsen som står som ägare av marken, de har dock inte tagit ställning i frågan ännu. Björn Rabenius är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen och han förstår kritiken men inser samtidigt att det inte är en helt lätt fråga.
– Kommunen kan välja att säga nej, samtidigt är vi intresserade av att erbjuda medborgarna en viktig samhällstjänst som drivs på av regeringen. Det är avvägning mellan att resa en mast eller tvingas resa kanske tre, fyra, fem stycken på andra platser i närheten, säger Björn Rabenius.
Tre undersökte möjligheterna att samlokalisera masten med någon av de redan befintliga i Malmköping, men det gick inte. Det berättar Mårten Lundberg som är kommunikationsdirektör hos Tre.
– Dessa master var fulla redan så vi måste nu bygga en egen mast. Efterfrågan på snabb surf har ökat rätt så mycket i Malmköping så vi vill tillgodose behovet, säger Mårten Lundberg.
Den planerade masten ska till en början användas för 3- och 4G-nätet för att sedan gå över till 5G. I slutet på året ska växlingen över till 5G starta på allvar för att spridas över landet nästa år enligt Mårten Lundberg.
– Men exakt när det kommer till Malmköping är oklart, säger Mårten Lundberg.
Synpunkter vid anläggande av mobilmaster är något Tre är vana vid och Mårten Lundberg menar att de alltid gör en avvägning mellan var masten får så bra effekt som möjligt och hur mycket den sticker ut i omgivningen.
– Den här platsen var den mest optimala både rent tekniskt och placeringsmässigt. Nu är det upp till kommunen att tycka till, säger Mårten Lundberg.