Ordföranden om krisen: "Vi blev fartblinda"

Ekonomin blöder. Nu ligger Malmköpings IF:s framtid på politikernas bord och mycket tyder på att det blir föreningens räddning.

Ulf Krath, ordförande i Malmköpings IF.

Ulf Krath, ordförande i Malmköpings IF.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Malmköping2019-10-29 06:23

Malmköpings IF har stora ekonomiska problem och har ansökt om hjälp hos kommunen på 290 000 kronor för att stoppa blödningen tillfälligt. På lång sikt hoppas MIF att Flens kommun går ett steg längre och nappar på erbjudandet att köpa föreningens hela anläggning.

– Vår ekonomi har varit dålig i flera år. Vi har skjutit fram problemen och levt över våra tillgångar, säger MIF:s ordförande Ulf Krath.

Vi sitter i klubbhuset framför en stor glasmonter som är fylld med pokaler som föreningen hunnit samla på sig under dess 102-åriga livstid. Kontrasten mellan det ekonomiska och det sportsliga är total. A-laget avslutade nyss den bästa säsongen på 20 år, ytterligare ett seniorlag har varit i spel och sex ungdomslag med totalt cirka 140 spelare har föreningen ställt på benen. Det gör MIF till kommunens klart bredaste fotbollsförening.

Det paradoxala är att det är satsningen på konstgräs, som gjordes för fem år sedan, som har gett förutsättningar till den breda verksamheten. Samma konstgräsplan som sakta med säkert har ätit upp föreningens ekonomi.

– Jag skulle ha gjort samma sak i dag (lagt konstgräs, reds. anm) annars hade vi inte haft någon verksamhet. Så dålig var planen innan. Men jag tror att man misskalkylerade själva driftkostnaderna. Jag hade nog skaffat mig lite bättre finansiärer, säger Ulf Krath som var delaktig men inte helt insatt i projektet.

Konstgrässatsningen kostade mellan fem och sex miljoner kronor och finansierades bland annat med ett bidrag från Riksidrottsförbundet, 723 000 kronor, och Allmänna arvsfonden, 1,5 miljoner kronor, samt ett betydande banklån. Det är främst amorteringarna och räntorna på lånet som tär på föreningens ekonomi.

Hur såg konsekvensanalysen ut när man valde att satsa på konstgräs?

– Vi blev fartblinda skulle jag säga. Då hade man pengar på ett annat sätt, dels gav marknaden mer och så hade föreningen till exempel en inkomst för att städa de offentliga toaletterna som nu har stängts.

Malma Marken är inte den inkomstkälla som den en gång varit för föreningen och de 290 000 kronorna som föreningen äskat om hos kommunen är den siffra marknadskommittén uppskattar att marknaden förlorat de två senaste åren jämfört med de föregående. MIF har dessutom som mest haft tre anställda. I dag drivs föreningen helt ideellt och Ulf Krath upplever att ekonomin sköts på ett helt annat sätt.

– Vi har en mycket stramare styrning på pengarna i dag än förut. Vi ser till att det ska finnas täckning.

Ulf Krath tror dock att det ekonomiska uppvaknandet skedde för sent för att rädda föreningen i dess nuvarande form. Såvida inte stöd kommer utifrån.

– Jag har svårt att vi över tid kan fortsätta så här. Om ingen går in och hjälper oss har jag svårt att se hur vi ska kunna fortsätta driva det så här, säger Ulf Krath.

Går MIF i graven utan hjälp?

– Nej, föreningen är 102 år så någonting måste vi i så fall hitta på. Kanske vända oss till medlemmarna. 

För en vecka sedan var frågan om ett köp av idrottsplatsen uppe hos kommunstyrelsens arbetsutskott som sa ja till köpet. Nästa steg blir kommunstyrelsen på måndag följt av ett slutgiltigt beslut på fullmäktige den 28 november.

– Det är jätteviktigt för oss att få svar så vi vet hur vi ska hantera det. Om kommunen köper hamnar vi i en helt annan sits, säger Ulf Krath.

I morgon: Politiska röster kring kommunens eventuella köp av Malmköpings idrottsplats.

MIF och konstgräset

Debatten om en satsning på konstgräs pågick i många år innan Malmköpings IF 2014 valde att finansiera en ny plan. I augusti 2014 stod planen klar.

Anläggandet av konstgräs samt belysning kostade omkring 5,5 miljoner kronor. Projektet finansierades med hjälp av bidrag från Riksidrottsförbundet, Allmänna arvsfonden och privatpersoner. Samt ett miljonlån från banken. 

Amorteringarna och räntorna på lånet är en stor bidragande orsak till att föreningen har hamnat i en trängd ekomomisk situation.

Karta: Malmköpings IF
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!