Nya regler för fyrverkerier – så ska Malmköping skyddas

Från och med nästa år blir det förbjudet att avfyra fyrverkerier i stora delar av Malmköping. Ett första steg mot att brandsäkra den utsatta trästaden.

Flens räddningschef Kjelle Källström ansvarar för den utredning som ska mynna ut i ett bättre skydd mot bränder i Malmköping. Ett första steg är redan taget med nya regler för fyrverkerier.

Flens räddningschef Kjelle Källström ansvarar för den utredning som ska mynna ut i ett bättre skydd mot bränder i Malmköping. Ett första steg är redan taget med nya regler för fyrverkerier.

Foto: Seda Aksoy/Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT/David Gagnert

Malmköping2020-12-29 18:13

Malmköping består till större del än någon annan ort i kommunen av trähus. Ett stort område är utmärkt som "trästaden". Det handlar bland annat om majoriteten av bebyggelsen längs med hela Landsvägsgatan, vidare upp kring heden och ner mot Järnvägsgatan. Även en del bebyggelse nedanför Landsvägsgatan ingår, däribland hembygdsgården. Bebyggelse som innebär en förhöjd risk i händelse av brand.

Ett steg i att skydda området är att helt förbjuda fyrverkerier inom trästaden. Ett beslut som kommunfullmäktige fattade på sitt sammanträde i december. Samtidigt har räddningstjänsten inlett ett omfattande arbete för att fastställa hur man bäst kan värna Malmköpings kulturellt värdefulla bebyggelse.

– Det här är ett otroligt viktigt uppdrag, ett av de viktigaste jag har jobbat med under min tid här, säger Kjelle Källström, chef på räddningstjänsten i Flen.

undefined
Längs med Landsvägsgatan i Malmköping ligger många gamla trähus tätt. Nu ska räddningstjänsten se över hur man kan bättre kan förebygga en större brand.

Arbetet har precis börjat och bromsats in en smula av den pågående pandemin. Men planen är att Kjelle Källström ska ta del av erfarenheter från Jönköpings kommun där det för fem år sedan rasade en brand i trästaden Eksjö.

– Eksjö har ungefär samma bebyggelse som Malmköping, tätt och det blåser mycket, säger Källström.

Efter branden har bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gjort en utredning. Det har även en brandingenjör inom räddningstjänsten i Jönköping som Källström har kontakt med för Flens räkning. 

Att släcka bränder i tätbebyggda trästäder under blåsiga förhållanden beskriver Källström som mer eller mindre omöjligt. Det handlar istället om förebyggande arbete. Det finns bland annat brandskyddande färg och fasadsprinklers. Men det viktigaste är planering menar Källström.

undefined
Det finns flera sätt att förebygga bränder. Man kan installera fasadsprinklers och måla med brandsäker färg. Det handlar även om att bygga smart.

– När man gör detaljplaner gäller det att inte förtäta ytterligare och kommunen måste bygga strategiskt. Det finns massor med återgärder man kan göra.

Källström hoppas kunna genomföra ett projekt tillsammans med städer som Eskilstuna och Mariefred som har områden med liknande byggnation.

– Vi måste titta på det mest ekonomiska och hållbara sättet att utföra det på, säger Källström som hoppas på såväl extra anslag från kommunstyrelsen som statligt stöd för satsningen.

Vad gäller då för Flens kommun när det gäller användning av fyrverkerier? Enligt de lokala ordningsföreskrifterna krävs det tillstånd från polisen om man ska använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Vissa områden är enligt detaljplan skyddade, precis som trästaden i Malmköping kommer bli från om med nästa år.

undefined
Flens kommun stramar åt reglerna när det gäller vilka dagar och tider man får använda sig av fyrverkeri.

Det finns dock ett antal dagar på året då det inte krävs tillstånd för användning av fyrverkerier i Flens kommun. Dessa är nyårsafton, nyårsdagen, skärtorsdag, långfredagen, påskafton och valborgsmässoafton.

Fullmäktiges fyrverkeribeslut innebär dock att påskafton fortsättningsvis stryks från undantagslistan och att det även blir ändringar när det gäller tiden då man generellt i kommunen får använda fyrverkerier på tillståndsgivna dagar. Nyårsdagen, skärtorsdag och långfredagen ändras från 17– 1 till 22–01. För nyårsafton och valborgsmässoafton är det 23– 01 som gäller framöver. 

Beslutet gäller emellertid från och med 2021, så det stundade nyårsfirandet påverkas inte av de nya föreskrifterna.

Vilken pyroteknik som är tillåten att använda utan tillstånd under nyårsfirandet går att läsa sig till på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) hemsida.

Sök tillstånd hos polisen

Tillstånd behöver sökas hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Det kan vara på en plats och tid där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Att avfyra fyrverkerier på en allmän plats innebär i många fall risk för skada och olägenheter för andra. Det finns tillfällen då undantag görs efter en prövning av polisen.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!