Nu gäller högerregeln – åtta år försenat

I åtta år har Landsvägsgatan som löper genom Malmköping varit huvudled av misstag. Nu är ordningen återställd och högerreglen råder.

Efter åtta års felskyltning är nu huvudledsskyltarna borttagna i Malmklöping och högerregeln råder.

Efter åtta års felskyltning är nu huvudledsskyltarna borttagna i Malmklöping och högerregeln råder.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Malmköping2019-10-01 17:28

Att genomfartsgatan i Malmköping, Landsvägsgatan, är huvudled har för de allra flesta Malmköpingsbor alltid varit en självklarhet. Problemet är bara det att det antagandet har varit felaktigt i åtta år. 

För att få en klar bild av misstaget måste bandet backas till 2007 då förbifarten förbi Malmköping invigdes och norra infarten stängdes (den öppnades dock igen fem år senare efter år av massiva protester). Väg 53 blev i och med detta en förbifart och trafikföreskrifterna om huvudled för Landsvägsgatan plockades bort. Detta stod klart 2011 och Flens kommun tog över ansvaret för Landsvägsgatan från Trafikverket. Där någonstans uppkom en kommunikationsmiss som gjorde att skyltarna som proklamerar huvudled aldrig plockades bort från genomfartsgatan i Malmköping. Det var Svt Sörmland först att rapportera om.

– Vi borde ju ha kollat att det blev rätt, men det har missats mellan oss och Trafikverket i samband med övergången. Det har blivit fel i överföringsprocessen helt enkelt, säger Björn Rabenius, chef på stadsbyggnadsförvaltningen i Flens kommun till Svt Sörmland.

Nu är emellertid ordningen återställd i Malmköping. Huvudledsskyltarna är borttagna och högerregeln råder i hela samhället. För att förtydliga det har Flens kommun till och med satt upp en skylt i början av Landsvägsgatan strax efter infarten från Flenshållet. Skylten talar tydligt om att det är högerregeln som gäller i Malmköping.

– Vi har ju en del i ansvaret men nu har vi sett till att det är rätt. Bättre sent än aldrig kanske, säger Björn Rabenius till Svt Sörmland.

Att fel trafikregler rådde på Landsvägsgatan i åtta år är ingen katastrof enligt Björn Rabenius. 

– Jag ser inte det som speciellt allvarligt eftersom det har varit funktionella trafikregler. Men rent juridiskt så ska ju varje skylt vara kopplad till en trafikföreskrift och nu har vi rättat till det, säger han till Svt Sörmland.

Landsvägsgatan har varit föremål för diskussion på flera sätt de senaste åren då vägen i etapper har stängs av, senast hösten 2017 då sträckan Järnvägsgatan/Landsvägsgatan till Tingsgatan/Landsvägsgatan omfattades. Arbetet med att byta ut det gamla ledningsnätet, skapa en delvis ny utformning av Landsvägsgatan och sänka den befintliga gatunivån avbröts dock i februari i år bland annat på grund av att arbetet av flera anledningar blev för kostsamt.

Det råder inen tvekan om vad det är som gäller numera i Malmköping.
Det råder inen tvekan om vad det är som gäller numera i Malmköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!