På campingplatsen i Malmköping uppmärksammades att en man i 55-årsåldern såg ut att ha en pistol i byxlinningen, en kväll sommaren 2017.
Mannen lämnade självmant platsen till fots. En privatperson som ringt polisen följde samtidigt efter honom med bil. Efter att ha kört förbi pistolmannen vände han om.
När han återigen passerade pistolmannen, stod denne omkring 30 meter från vägen och riktade vapnet rakt mot hans bil.
När polispatrullen kom fram uppmanade de pistolmannen att släppa vapnet. Trots flera tillsägelser lyssnade han inte utan riktade vapnet i pistolfattning mot en av poliserna.
"När patrullen anländer till Malmahed anträffas misstänkt gåendes ut från en skogsdunge i anknytning till en större grusplan", står i polisens anmälan, som fortsätter: "Han vägrar släppa pistolen och går mot polis till en början men släpper sedan vapnet och sätter sig ner."
Mannen släppte vapnet när han befann sig 10–15 meter från en polis. "Aldrig någonsin har jag varit så nära att avfyra ett varningsskott och eventuellt verkanseld", skriver polisen i sitt avrapporterings-pm.
Vapnet visade sig vara en kolsyrepistol. Den var utformad som en Sig sauer, som poliser har som tjänstevapen.
Mannen hade druckit några öl under kvällen, har han berättat, och blivit ombedd att lämna campingen på grund av att han hade en pistol. Han har nekat till brott och sagt att han förstod att han måste lämna över pistolen till poliserna.
Nyköpings tingsrätt har bedömt målsägandenas berättelser som trovärdiga.
Även om det rör sig om ett kort händelseförlopp, har det ändå funnits möjlighet för mannen att agera annorlunda när polisen kom. Han hade genast och utan att röra sig framåt kunnat släppa vapnet.
Tingsrätten har dömt mannen till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Efter att ha överklagat till Svea hovrätt, med önskan om att bli frikänd, har mannen istället fått sin dom fastställd.
En nämndeman i hovrätten ansåg att mannen borde ha frikänts. Det går inte att utesluta att privatpersonen som följde efter mannen missuppfattat situationen, enligt nämndemannen.
Att den dömde mannen gått mot polisen med kolsyrepistolen i handen är bevisat, men nämndemannen anser inte att detta utgör hot mot tjänsteman. I vilket fall är det enligt nämndemannen inte bevisat att mannen hade något uppsåt att begå brottet.