Målet: Väcka liv i nattvandringen igen

Intresset för att att nattvandra i Malmköping har varit lågt de senaste tiden. Nu görs en ny satsning för att stävja oron på orten.

Kommunen satsar på nattvandring i Malmköping, något sim glädjer Carina Carlsson och Susanne Brandell.

Kommunen satsar på nattvandring i Malmköping, något sim glädjer Carina Carlsson och Susanne Brandell.

Foto: David Gagnert Dalgren/Niklas Holm

Malmköping2019-11-28 06:52

Flera fall av skadegörelse och andra incidenter som fått polisen att rycka ut har skapat oro i Malmköping. Nu gör Flens kommun en satsning för att få igång nattvandring i Malmköping och skapa lugn. På onsdag den fjärde december kommer Jan Lundholm, grundare av nattvandring.nu, till Malmköpings stadshus för att informera.

– Det gäller att jobba på flera fronter för att rätta till problemet med oroligheter. Ett sätt är att engagera civilsamhället, att se till att föräldrar ta större ansvar, säger Jessica Ekermann som är brottsförebyggande samordnare i Flens kommun.

I dag finns det en mer eller mindre sovande nattvandringsgrupp i Malmköping. Carina Carlsson och Susanne Brandell tog över ansvaret för nattvandringen på orten för två år sedan från fritidsgården. Något större engagemang fanns dock inte.

– Vi gjorde ärliga försök att dra igång men vi märkte att intresset inte fanns där, säger Carina Carlsson.

En handfull föräldrar ställde upp vilket har gjort att man kunnat nattvandra vid vissa större helger, så som Valborgsmässoafton och skolavslutning. I övrigt har vandringarna uteblivit.

– Jag är jätteförvånad över att ingen förälder med barn i klass sju till nio har hört av sig för att vara med. Det är skrämmande. Är de inte intresserade av vad deras barn gör ute på kvällarna?, säger Susanne Brandell.

Duon är glada över kommunens initiativ och hoppas att det ska locka många från alla delar av köpingen till informationsmötet.

– Det ska inte vara en homogen grupp, alla ska vara med, säger Susanne Brandell.

– Man behöver inte vara ute jämt utan någon gång ibland och det är så långt ifrån ett civilgarde man kan komma. Det handlar om att finnas där ungdomarna finns och vara en trygg vuxen, säger Carina Carlsson.

Jessica Ekermann är inne på samma linje.

– Vuxennärvaro är viktigt och att jobba relationskapande, att prata med ungdomarna, säger Jessica Ekermann som tror att det finns förutsättningar för att nattvandringen kan få fart i Malmköping.

– Jag hoppas att många kommer till mötet, det finns säkert många som inte är medvetna om att nattvandring är ett alternativ som är beredda att göra en insats, säger Jessica Ekermann.

Det finns en nattvandringsgrupp i Hälleforsnäs, i övrigt pågår ingen organiserad nattvandring i kommunen.

– Förhoppningsvis kan vi få till nattvandring i Flens tätort också, säger Jessica Ekermann.

Jessica Ekermann, brottsförebyggande samordnare i Flens kommun.
Jessica Ekermann, brottsförebyggande samordnare i Flens kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!