Levande adventskalender i Malmköping

För fjärde året i rad anordnas den levande adventskalendern i stadshuset. I veckan samlades de som ska medverka för att dricka glögg, mingla och kort berätta om sina idéer om framträdandet.

Malmköping2016-11-19 08:15

Arrangörerna för evenemanget malmköping.nu och de två som dragit lasset är Carin Larsson och Ewa Haraldson.

– Det har varit jätte roligt och alla vi ringt har varit positiva till att vara "lucköppnare", säger Carin Larsson.

Under december kommer ett fönster på statshuset ramas in med granris och rosett. Klockan 18 på vardagar och 12 på helger kommer en fanfar att ljuda och fönstret att öppnas.

– Då kommer dagens lucköppnare under 5-10 minuter att berätta något eller kanske framföra musik, säger hon.

Personerna har alla anknytning till Malmköping på ett eller annat sätt. Skaran som har samlats i stadshuset är en minst sagt blandad trupp. Några musiker, lärare, jägare och en sotare för att nämna några få.

De tidigare åren har arrangörerna försökt att få olika celebriteter att medverka. Robert Gustafsson gästade ett år och Plura Jonsson ett annat. I år är inget undantag.

– Nu är det Henrik Ekman som är årets största kändis. Namnet kanske inte är så välkänt men jag kan lova att alla känner igen hans röst, säger Carin Larsson.

Henrik Ekman är biolog, journalist, naturfilmare och författare. Hans röst är flitigt återkommande i olika dokumentärer på Sveriges television.

– Tyvärr kunde han inte komma hit i kväll då han hade andra åtaganden, men det ska bli väldigt spännanden att lyssna på det han har att berätta för oss, säger en entusiastisk Carin Larsson.

Minglet tar en paus och lucköppnarna får var och en gå igenom sitt framförande. Några har inte riktigt klart för sig än medans några andra vet precis.

– Vi kommer att framföra några akustiska låtar och om det blir tid över blir det ett feministiskt snack om hur det är att vara ung tjej i dagens samhälle, säger gymnasieeleven Lovisa Wistrand som kommer vara lucköppnare tillsammans med Malte Bergman.

Hur kändes det när ni blev tillfrågade att vara lucköppnare?

– Trots att vi stått på scen en hel del blev jag ganska nervös. Men det ska bli väldigt roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om