För Tobias Larsson var det alltid självklart att gå i sin fars fotspår. Efter tre år som anställd på gården Röl utanför Malmköping kom han 2014 hem till familjegården i Dunker och drev den tillsammans med sin far. Året efter tog han över driften som sjätte generation. Det var starten på en storsatsning.
– Jag kände direkt att om vi ska kunna leva på det här framöver så måste vi satsa och utveckla, säger Tobias Larsson.
Första året byggdes en ny ladugård med plats för 160 djur, 2017 byggdes en ny spannmålstork, för två år sedan omvandlades två gamla byggbodar till ett kontor och förra året stod ett nytt mottagningsstall klart. Under dessa år har antalet djur ökat från 120 till 390 och gården har växt från 190 hektar (varav 30 betesmark) till 395 hektar (75 betesmark) genom att arrendera mark från grannar.
– Drivet har varit med mig hela tiden och jag tycker att det är kul att jobba med volym, säger Tobias Larsson.
Sedan 2017 driver han lantbruket tillsammans med sambon Camilla Söderberg och de har en heltidsanställd samt Tobias pappa som f-skattar på halvtid. Camilla Söderberg kombinerar lantbruket med sitt jobb på Vikingens vårdhem i Malmköping.
– Jag stöttar upp alla som behöver hjälp och när folk vill vara lediga hoppar jag in. Det blir mest kvällar och helger, säger Camilla Söderberg.
Nötköttsproduktionen är basen i verksamheten, dessutom odlar de vall, höstvete, rågvete och korn samt ägnar sig åt lantbruksentreprenad genom att köra sina maskiner åt andra.
Att satsningarna har slagit väl ut fick de ett rejält kvitto på när de innan jul fick beskedet att de utsetts till 2019 års leverantörer av nötkött i Sverige av Scan som är ett av landets största slakterier. I måndags blev utmärkelsen officiell.
– Bara att bli nominerade var ett kvitto på att vi har gjort något extra. Det här visar att vi har gjort bra ifrån oss och att de är väldigt nöjda med de djuren de har fått köpa av oss, säger Tobias Larsson som trycker på att det är ett lagarbete.
Framgången har kostat både tid och stora pengar.
– De som inte har inblick förstår inte vilka värden vi måste gå in med och hur belånade vi blir för att det ska bli något. Samtidigt är marginalerna så små. Vi har djurvärde för flera miljoner och du ska köpa djur i 18 månader innan du får en intäkt ifrån dem. Att vara lantbrukare är tufft och det är en stor utmaning, säger Tobias Larsson.
Extra tufft var det under den extremt torra sommaren 2018.
– Vi löste det genom att vi jagade gräs högt och lågt. Men det kostade, säger Tobias Larsson som kunde konstatera att smällen kom retroaktivt.
– Alla kostnaderna sköts över till 2019, allt foder och halm tog slut. Torkan kostade nog oss runt en miljon kronor.
Som lantbrukare är du extremt väderberoende. Torka kan slå hårt likväl som regn kan förhindra en skörd.
– Det är en otrolig press och skräckblandad förtjusning. Det är så tajt, en gröda ska skördas när den är mogen och det kan handla om dagar. Det finns inget härligare än när allt är inne och det börjar regna. Ibland har det skitit sig, men de gånger man lyckas väger upp allting, säger Tobias Larsson.
För Hesselby lantbruk finns bara en väg framåt: Fortsatt satsning. Om några år är planen att byta ut en av de gamla byggnaderna mot en ny, öka antalet djur, växa på mark och anställa fler.
– Det är roligare att vara fler på gården och lösa ett problem tillsammans, säger Tobias Larsson.