För ett år sedan fick kommunchef Lars Rådh i uppdrag att med hjälp av tre arbetsgrupper och en visionsgrupp ta fram en plan för hur Malmköping ska utvecklas. I rapporten Ortsutveckling Malmköping föreslår Lars Rådh och Hans-Erik Eriksson att 750 000 kronor från kommunstyrelsens investeringsreserv ska gå till Malmköping. Enligt förslaget, som har antagits av kommunstyrelsens arbetsutskott KSAU, ska 500 000 gå till rondellsmyckning, 175 000 kronor till skyltning och 75 000 kronor till enkla åtgärder som hundlatriner, papperskorgar och trasig asfalt.
- Malmköping är viktig för att locka besökare till Flens kommun. Det är pittoreskt och trevligt, man blir glad av att gå i Malmköping, säger Hans-Erik Eriksson.
De föreslår också att Flens kommun ska bekosta driften av elljusspår på Plevna som beräknas kosta cirka 15 000 kronor om året, något som kultur- och fritidsförvaltningen samt folkhälsoplaneraren sagt nej till. Oppositionsråd Björn Zetterqvist (M) menar att det är svårt att bekosta driften av ett elljusspår när det finns flera spår i kommunen som inte fått den förmånen.
- Det är en speciell situation i Malmköping som inte finns i andra orter. Byarådet erbjuder sig att göra jobbet själva och har fått bidrag från Leader Inlandet för investeringen på 200 000 kronor. Allt kommunen behöver göra är att sköta driften, vilket i princip innebär att se till att elen fungerar, säger Hans-Erik Eriksson.
Björn Zetterqvist deltog inte i KSAU:s beslut eftersom han tyckte att politikerna fick handlingarna för nära inpå mötet och att nämnderna fråntas sitt ansvar om kommunstyrelsen går in och styr för mycket.
- Det är oklart vem som har ansvaret att föredela medlen. Jag känner att man blandar ihop vem det är som bestämmer, säger Björn Zetterqvist.
Hans-Erik Eriksson tycker att oppositionsrådet har en poäng.
- Kommunstyrelsen ska inte vara en extra kultur- och fritidsnämnd, men de här pengarna från investeringsreserven skulle annars ha brunnit inne. Jag tycker att man kan se det som en förstärkning till nämnderna.
En annan kritik är att handlarna har fått för stort utrymme.
- Det handlar om att ett litet gäng affärsidkare och turistfolk som bearbetar kommunen. Jag tycker att man ska vara restriktiv med kommunens pengar, säger Björn Zetterqvist.
- Några handlarna har varit högljudda när deras omsättning gick ner efter att norra infarten stängts, men riskerar man att bli av med sitt leverbröd så blir man högljudd. Men Malmköping har också nytta av att det finns en handel, och enligt förslaget ska allmänheten komma till tals genom enkäter och öppna möten, svarar Hans-Erik Eriksson.