Kaksmulor blir nytt bränsle till fjärrvärme

Bränslet i Malmköpings fjärrvärmeverk ska på prov spetsas med bakrester från Swits Bake. I dag tippas 175 ton kaksmulor på deponi i Katrineholm. Slöseri med energi, menar Lennart Segerström på Malma kraft och värme AB.

Malmköping2010-04-13 05:00

Fjärrvärmeverket i Malmköping eldas i dag med briketter. Framöver kan det bränslet drygas ut med bakrester från företaget Swits Bake. En utredning visar att bakresterna till och med har högre värmevärde än biobränslet.

– Vi räknar med att det ska gynna båda parter. Swits Bake slipper transporterna till Katrineholm och vi får energi till fjärrvärmeverket, säger Lennart Segerström om projektet.

20 lastbilslass med kaksmulor till deponin i Katrineholm, så hanteras resterna i dag, betyder 70 mil enkel resa. Från Swits Bake-fabriken till fjärrvärmeverket blir motsvarande resa 1,2 mil.

– Satsningen gynnar oss båda men också miljön.

Företagen har meddelat kommunen att man vill inleda proveldning.

– Så fort som möjligt vill vi komma igång med proveldning där bakresterna är en del av bränslet. Om det skulle inträffa något problem, vilket vi inte tror, vill vi ju inte att det ska ske när vi har hög belastning.

Kaksmulorna kommer att motsvara två - sju procent av bränslet. Alla bakresterna från bageriet till fjärrvärmeverket ska ha varit gräddade. Förpackningar ska inte ingå och inga obearbetade animaliska produkter som till exempel mjölk eller ägg. Bakresterna ska transporteras i slutna containrar till fjärrvärmeverket och skruvas in i pannorna.

Naturvårdsverket för ett resonemang i sitt yttrande om resterna från bageriet i det här fallet är avfall eller biprodukt delvis med kemiskt innehåll. Och om resterna i så fall enligt lagar och förordningar kan användas som bränsle.

I den teknik- och miljöutredning som Malma kraft och värme AB och Swits Bake AB gjort råder ingen tveksamhet. Rolf Sjöblom, Tekedo AB, menar att miljöbalken innebär att företagen rent av är skyldiga att söka möjligheter till återvinning. Han skriver dessutom:

”Ett troligt utfall av de försökskampanjer som planeras är att blandningen av träflis och bagerirester i själva verket visar sig vara bättre bränsle ur förbrännings - samt hälso- och miljösynpunkt än ren träflis."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om