Het debatt kring köpet av MIF:s anläggning

Det var en långt ifrån enig fullmäktige som beslutade att kommunen ska inleda förhandlingar om att köpa Malmköpings idrottsplats.

Köpa eller inte köpa Malmköpings IF:s anläggning. Kring det blev en het debatt under kommunfullmäktige.

Köpa eller inte köpa Malmköpings IF:s anläggning. Kring det blev en het debatt under kommunfullmäktige.

Foto: Gustav Butlex/Joakim Serrander/Flens kommun.

Malmköping2019-11-29 13:16

Malmköpings IF:s ekonomiska kris och deras hemställan om att kommunen ska köpa deras anläggning kom upp på politikernas bort för en dryg månad sedan. Sedan dess har reaktionerna varit starka från såväl allmänhet som politiker. På torsdagskvällen fortsatte debatten när frågan beslutades på fullmäktige.

Oppositionsrådet Emma Dahlin (M) var först ut i talarstolen. Hon och Moderaterna motsätter sig ett köp av idrottsplatsen av flera skäl. Partiet anser att kommunen måste vara återhållsam och prioritera annat i tider där tillväxten förväntas minska, att marken inte är prioriterad i kommunens översiktsplan och dessutom ifrågasätter de köpet ur en likvärdighetsprincip.

– Vilka skäl finns för att frångå principen? Vilka är era argument? Det finns i min mening inga sakliga skäl att frångå likvärdighetsprincip, säger Emma Dahlin.

Hon menar att kommunen ska gynna idrotts- och föreningslivet genom bland annat föreningsbidrag, träningstider, flera idrottstimmar och idrottsbibliotek. Inte att köpa idrottsanläggningar.

– Det här beslutet kommer att bli vägledande för kommande förfrågningar om förvärv av anläggningar som ägs av förningarna själva, säger Emma Dahlin.

Emma Dahlin fick medhåll av Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Vi i KD tycker att det är ett alldeles för tunt underlag att ta beslut på i dag och vi ställer oss frågan vad detta beslut får för konsekvenser i framtiden, säger Ann-Sofie Svedberg, (KD).

– Man kan inte köa ända in i kaklet och sedan låta kommunen ta över verksamheten. Vi i denna sal är valda att ansvara för kommunmedborgarnas skattemedel inte att vara en räddningsplanka åt konkurshotade bolag. MIF valde bolagsvägen för att finansiera sina satsningar, då måste man även ta ansvar för sina handlingar, säger Berit Hyllbrant (L).

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade för ett köp av fastigheten och Roger Tiefensee (C) anser att köpet kan anses vara strategiskt för kommunen och därmed inget brott mot likvärdighetsprincipen.

– Fastigheten inkluderar en samlingslokal som jag bedömer som strategisk. Vi har tittat på mötesplatser för pensionärer i Malmköping, vi har en PRO-villa som har väldigt stora investeringsbehov. MIF-parken skulle kunna bli en mötesplats som vi kan erbjuda både PRO och SPF, säger Roger Tiefensee.

– Det här kommer att gynna ungdomsidrotten då flera föreningar och lag har möjlighet att nyttja konstgärsplanen utan att betala dyra hyror. Det kommer även lösa en riktig långbänk i Malmköping när det gäller offentliga toaletter som det har diskuterats om i över ett och ett halvt år, säger Johan Hallinder SD.

Det slutgiltiga beslutet, med rösterna 33 mot elva, blev att kommunstyrelsen får i uppdrag att inleda och om möjligt slutföra förhandlingar om förvärv av fastigheten. Ärendet ska sedan ska tillbaka till fullmäktige för godkännande.

– Vi ska inte köpa till varje pris, kommer vi inte överens blir det inget förvärv, säger Roger Tiefensee.

Det beslutades även att kommunstyrelsen ska ta fram ett förslag om förstärkta driftstöd för idrottsföreningar som driver sina egna anläggningar.

Miljöpartiets Cecilia Friis deltog inte i beslutet på grund av jäv.

Emma Dahlin (M).
Emma Dahlin (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!