Han fick en stor sten kastad genom fönstret

En sten krossade två fönsterrutor och slog hål i en garderob och tapeten på en vägg i Emil Bruces hus. "Det är väldigt obehagligt".

Emil Bruce med den sten som kastades genom en ruta på hans hus i centrala Malmköping.

Emil Bruce med den sten som kastades genom en ruta på hans hus i centrala Malmköping.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Malmköping2019-11-12 06:31

Det var förmodligen någon gång i torsdags kväll som någon kastade en sten, stor som en knytnäve, igenom ett av fönstren på Emil Bruces hus i centrala Malmköping. Kastet tycks ha varit kraftfullt då stenen for igenom fönstrets båda rutor för att sedan göra ett hål i en garderob, studsa vidare och slå hål i tapeten på en vägg. 

– En så här stor sten med den farten och de skador som blev, om den hade träffat någon på fel ställe på huvudet hade det varit godnatt, säger Emil Bruce 

Emil Bruce bor i huset med sina två döttrar. Ingen av dem hörde eller såg när det inträffade och det är oklart om de var hemma vid tillfället. Det var Emil Bruces ena dotter som hittade stenen och såg glassplitter när hon gick in i rummet i fredags. Emil Bruce känner en stor olustkänsla när han funderar över vad som hade kunnat hända om någon hade befunnit sig i rummet när stenen kastades.

– Det är väldigt obehagligt, den här stenen hade nog kunnat göra slut på mina döttrar som skulle kunna ha varit där inne, säger Emil Bruce.

Händelsen är polisanmäld men det finns ingen misstänkt i nuläget. I torsdags vandaliserades en anrik kiosk vid Musiespårvägen i Malmköping och i söndags kväll krossades även en ruta på KaCa's Café i Malmköpings stadshus. I bägge de fallen finns det vittnesuppgifter om ungdomsgäng som sprungit från platsen. 

– Ena rutan gick sönder, stenen gick inte rakt igenom. Men det är trist, säger Caroline Eriksson som driver KaCa's Café tillsammans med systern Katarina Landkvist. 

Katarina Landkvist var i caféet när rutan krossades och sprang efter några ungdomar som hon kom ikapp lite längre bort. De nekade dock till inblandning. Caroline Eriksson tror större närvaro av vuxna i Malmköping på kvällstid är vägen att gå för att skapa lugn.

– Det handlar om civilkurage och att våga säga till och stå upp för hembygden. Jag nattvandrade när min dotter gick i sexan till nian och man borde få igång det på allvar igen, säger Caroline Eriksson och fortsätter.

– När jag nattvandrade kom ungdomarna fram till oss och talade om att de kände sig så trygga av att vi var ute. Att ungdomarna känner så borde alla föräldrar veta. Framför allt de föräldrar som vet med sig att deras barn är ute på byn på kvällarna borde börja nattvandra, säger Caroline Eriksson.

Emil Bruce är inne på samma linje.

– Jag vet inte varför det händer just mig, det har aldrig hänt något liknande och jag har bott här i 44 år. Det är nog oroliga ungdomar som inte har någonting att göra. De måste få veta att de inte får göra så här. Det är inte okej att kasta stenar som kan göra folk illa, säger Emil Bruce.

Peter Göransson vid polisen i Katrineholm bekräftar anmälningarna om glaskross i Malmköping, att vittnen sett ungdomar springa från caféet och att ett antal ungdomar påträffades i närheten av caféet i söndags vid 18-tiden.

– Men de är inte uppsatta som juridiskt misstänka i nuläget, det får utredningen visa, säger Peter Göransson.

Fallen av skadegörelse i Malmköping den senaste veckan har skapat diskussion på sociala medier. Men Peter Göransson tycker inte att det är befogat att prata om något allmänt problem vad gäller skadegörelse i Malmköping.

– Det handlar nog om några yngre förmågor som drar runt och skapar ofog. Vi tar det naturligtvis på allvar och bevakar läget väl, men det vore tokigt att dra några större växlar av det, säger Peter Göransson.

Rutan hade dubbelglas och stenen gjorde även hål i en garderobsdörr och på en vägg.
Rutan hade dubbelglas och stenen gjorde även hål i en garderobsdörr och på en vägg.
Skadegörelse i Sverige

Sett till samtliga anmälda skadegörelsebrott är den antalsmässigt största brottstypen klotter som utgjorde 45 procent av de anmälda skadegörelsebrotten 2018.

År 2018 anmäldes omkring 189 000 skadegörelsebrott, vilket innebar en ökning med 5 procent, jämfört med året innan. De flesta typer av skadegörelsebrott minskade, men de brottstyper som ökade var annan skadegörelse (ej klotter) och klotter mot kollektivtrafiken.

Jämfört med 2009 har antalet anmälda brott minskat med 6 procent.

Källa: Brå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!