Generös gåva gav minnesstenen nytt liv

För åtta år sedan stals en kopparkrans från minnesstenen i Malmköping. Nu är minnesmärket framför stadshuset återställd.

Karin Ögren, utställningsansvarig i Flens kommun, och Göte Johansson, ordförande i Malmköpings hembyggdsförening, framför minnesstenen i Malmköping.

Karin Ögren, utställningsansvarig i Flens kommun, och Göte Johansson, ordförande i Malmköpings hembyggdsförening, framför minnesstenen i Malmköping.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Malmköping2019-10-26 17:10

En försvunnen lagerkrans gäckade Malmköping i allmänhet och ortens hembygdsförening i synnerhet i åtta år. Nu är traumat över. 

– Jag är jättenöjd! Jag trodde aldrig att det skulle bli så här bra, det är precis så här det alltid har sett ut, säger Göte Johansson, ordförande för Malmköpings hembygdsförening. 

Han står i parken framför stadshuset i Malmköping och tittar på den sten till minne av Södermanlands regemente, beläget i Malmköping mellan 1774 och 1921, som har stått i parken sedan 1927. På ena sidan av minnestenen sitter en medaljong föreställande Malmköpings grundare, Gustaf Adolf von Siegroth. Den andra sidan pryds med en grip och en lagerkrans i brons. Det är lagerkransen som har varit försvunnen i sju-åtta år.

– Det var precis före en Gammaldags marknad som jag kom hit och såg att stenen inte såg ut som den skulle, säger Leif Jacobsson, medlem i hembygdsföreningen.

En sökinsats inleddes i buskarna kring stenen men lagerkransen har aldrig återfunnits. Det finns misstankar om att någon stulit den i tron att den var gjord av det åtråvärda materialet koppar. Sedan dess har åren gått utan att stenen reparerats. För tre år sedan började dock saker och ting hända.

– Det var en medlem, Bo Pagels, som sa att "så kan inte stenen se ut". Han donerade 50 000 kronor för att stenen skulle åtgärdas, säger Leif Jacobsson. 

Sedan dess har hembygdsföreningen i samarbete med Flens kommun letat efter en konstnär som kunnat ta sig an uppdraget att återskapa den försvunna lagerkransen. I våras kom genombrottet.

– Då hade Lena Cedergren en utställning på Konstgalleriet i Hälleforsnäs. Hon gjuter som konstverk själv och jag insåg att "här har vi den perfekta konstnären", säger Karin Ögren, utställningsansvarig i Flens kommun.

Lena Cedergren, som är aktiv på ön Ven, har arbetat efter en teckning av orginalet och formade först en form i lera som hon sedan göt bronskransen i. Vid tvåtiden på torsdagseftermiddagen monterades kransen dit på stenen och på söndag klockan kvart i tolv kommer den att invigas.

– Det kommer att bli mingel, fanfar och Södermanlands regementes paradmarch kommer att spelas, Det här är stort, säger Göte Johansson.

Kuriosa: Minnesstenen står på en grund bestående av 99 stenar, alla hämtade från de städer och socknar som utgjorde Södermanlands regemente. Pelarna runt stenen representerar regementets kompanier.

Leif Jacobsson håller upp den nya lagerkransen i brons.
Leif Jacobsson håller upp den nya lagerkransen i brons.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!