En manlig Lucia på Europaskolan Malma

Europaskolan hakar på trenden. Noah Karlsson i årskurs nio var Lucia under årets konsert. – Det är viktigt att utmana och förnya sig, säger musikläraren Paul Lötberg.

Malmköping2016-12-13 14:03

Det är fullt med elever och lärare på golvet i gympasalen och vid läktaren ovanför har föräldrar och syskons parkerat sig. Det tisslas och tasslas runt om bland eleverna. Europaskolan har dagen till ära också bjudit in Malmaskolan att delta vid Luciafirandet.

Klockan 9.30 släcks det ner i hallen och låten Sankta Lucia börjar ljuda.

– Det är sant, det är en kille, säger en av eleverna till sin kompis bredvid.

Längst fram i Luciatåget går Noah Karlsson. Med vit dräkt och ljuskrona på huvudet placerar han sig i mitten av salen och bakom honom ställer sig alla tärnor.

Han berättar att det var en slump att han blev Lucia.

– Vi lottade om det. Vår lärare skrev upp alla som ville på en tavla och sedan drogs namnen. De flesta som ville var tjejer, men jag och en annan kille skrev upp våra, säger Noah Karlsson och fortsätter:

– Det är kul grej. Att en tjej ska vara Lucia har blivit en norm men jag tycker att det är okej att en kille ska kunna vara det.

När konserten drar i gång blir det tyst. Alla de klassiska låtarna rivs av, Låt det brinna, Wish you a merry christmas, Sankt Staffans visa och så vidare.

Pianisten till samtliga låtar är musikläraren Paul Lötberg. Han är personen bakom framträdandet.

– Jag tycker att det här är ett viktigt budskap att ge till eleverna: att man får vara som man vill helt enkelt. Alla ska få chansen att vara den personen man trivs i att vara, säger han och fortsätter:

– Luciafirande råkar vara ett bra tillfälle att lyfta det budskapet.

Paul Lötberg har för årets uppsättning av Lucia försökt att sudda bort samtliga könsroller.

– Vi säger inte pepparkaksgubbar utan pepparkakor. Förra året var tomtemor spelad av en pojke och i år, utöver Lucia, har vi en tärna som är kille.

Efter konserten tågar eleverna ut och går alla in i omklädningsrum. Noah Karlsson är först in och tar snabbt av sig ljuskronan.

Hur kändes det att vara Lucia?

– Det kändes helt okej, det var kul. Men kronan satt riktigt hårt, det gör lite ont, säger han.

Utanför gympasalen börjar barnen leka i snön. Tre elever från Malmaskolan, Tilda Lindblom, Benjamin Staffansson och Clara Olsson går alla i 3:e klass och såg precis konserten.

Vad tyckte ni om att en kille var Lucia?

Flera skrattade när de fick höra att det skulle vara en kille. Men vi tycker att det är bra. Om det är en kille fler gånger blir det normalt, och då skrattar inte någon längre, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om