Eleverna gjorde upp med machokulturen

Våga var dig själv, det var den röda tråden när Europaskolan under torsdagen genomförde en vänskapsdag för tredje året i rad.

Eleverna Viktor Wallin och Frida Blom tillsammans med Mikael Danielsson som föreläste under Europaskolans vänskapsdag.

Eleverna Viktor Wallin och Frida Blom tillsammans med Mikael Danielsson som föreläste under Europaskolans vänskapsdag.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Malmköping2019-10-03 13:41

Axel Göransson gick i sjunde klass på Europaskolan när han förolyckades i en traktorolycka den tredje oktober 2015. För att hedra hans minne har Europaskolan sedan 2017 arrangerat en vänskapsdag på årsdagen för den tragiska olyckan. 

Tidigare år har eleverna fått ta del av föreläsningar om mobbning och utanförskap, tittat på filmer och diskuterat kring vad vänskap är och skrivit dikter. I år var den forna elitfotbollsspelaren Mikael Danielsson på plats i lilla gymnastiksalen och föreläste om machokultur och vikten av att vara snäll mot både sig själv och sin omgivning.

– Det här är den största föreläsning jag gjort vad gäller elevantal på en skola och det var jättekul. Eleverna var verkligen med och det är viktigt att komma åt och nu ut med det här till dem när de är i den här åldern, säger Mikael Danielsson. 

Mikael Danielsson spelade under sin aktiva karriär i Allsvenskan för Trelleborg och Örebro och var under många år en del av machokulturen som bland annat råder inom fotbollen. Han började förläsa om civilkurage på fritidsgårdar förra året och har sedan tagit steget att fokusera mer på just machokulturen.

– Jag har levt i den där kulturen där man ska vara tuff, hård och bita ihop. Det är skadligt, säger Mikael Danielsson.

Efter föreläsningen, som fokuserade mycket på att visa respekt, bry sig om andra, tänka på hur man uttrycker sig och att vara lite snällare än man måste, fortsatte Mikael Danielsson diskutera frågorna med utvalda klasser i deras klassrum. 

– Han sa mycket bra saker som fick mig att tänka efter. Man lär sig nya saker hela tiden och det är intressant att höra hur andra ser på saker, säger Viktor Wallin som går i årskurs åtta på Europaskolan Malma.

Han känner inte att det är svårt att vara sig själv i skolan, men han upplever att det är ett problem många andra brottas med.

– Jag ser andra som försöker vara tuffare än de behöver vara och hör ibland killar som uttrycker sig rasistiskt och som har dålig kvinnosyn och tror att de är coola. Jag brukar säga ifrån när jag hör det, säger Viktor Wallin.

Klasskompisen Frida Blom upplever också att det kan råda en grov humor som går över gränsen och som tjej tror hon det finns ett krav på att passa in.

– Som tjej vill man helst passa in, men jag försöker bara vara mig själv, säger Frida Blom.

Elever fick även skriva "The Story of My Life", resultaten ska sedan bli till en utställning i skolan.

Mikael Danielsson i samtal om machokultur, vänskap och våga vara sig själv med en av årskurs åtta på Europaskolan.
Mikael Danielsson i samtal om machokultur, vänskap och våga vara sig själv med en av årskurs åtta på Europaskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!