Björndammens masugn höll historisk dag för markägarna

Under tisdagen blev markägare från hela Sörmland undervisade av föreningen Björndammens masugn. Under ett företagsevenemang arrangerat av Holmen blev deras leverantörer skolade av sakkunniga föreningsmedlemmar.

Malmköping2016-10-25 23:10

Kämpades genom det höga gräset går ett trettiotal män och kvinnor mot vägen. Ingen stig finnes under deras fötter men det blöta vädret har inte hindrat sällskapet från att ta sig ut i skogen kring Björndammen utanför Malmköping.

– Det skulle bli bättre väder i morgon, tyvärr hjälper det inte oss, säger Göran Bayard från föreningen Björndammens masugn, som har guidat besökarna.

De som går igenom skogen är markägare, maskinförare och representanter för skogsbolaget Holmen som har ägt marken de går på sedan 1910.

– Från början av 1900-talet tills någon gång under 40-talet gick det en flottningsled här där man fraktade timmer, berättar Göran Bayard och visar var delar av den fortfarande finns kvar.

Norrköpingsföretaget Holmen är ett anrikt skogsföretag vars historia sträcker sig tillbaka till början av 1600-talet. Den första, föregångaren till den nuvarande masugnen vid Björndammen, restes 1637.

– Platsens historia är väldigt intressant. Vi vill knyta långsiktiga relationer med våra leverantörer, då kändes det här som en bra plats att göra det på, säger Daniel Lindberg som är virkesköpare på Holmen skog.

Efter en kort bilfärd har sällskapet hittat skydd i den nyrenoverade byggnaden med masugnen. Några ställer sig direkt och beundrar masugnspipan och några andra söker värme i ett anknytande rum med historieböcker.

– Den här boken från 1878 skrevs av Lars-Erik Pettersson som var skogsvaktare i området på 1800-talet. Det är en handbok för skogsskötsel och är handskriven på alla 800 sidor, säger Göran Bayard.

Lagom till att besökarna hade frusna till ordentligt i det fuktiga höstvädret kom Lars-Erik Larsson, ordförande i föreningen, med varm soppa.

– Efter lunchen kommer Leif Jacobsson berätta om masugnens historia och jag kommer sedan att guida runt besökarna i byggnaden, säger han.

Gulasch och ärtsoppa inmundigas glupskt av sällskapet.

– Ärtsoppan vinner klart, säger Lena Pettersson som är markägare och kommer från Hejsta i Hölö.

– Det är väldigt intressant med industriell historia. Jag är historielärare så jag kan den ganska bra. Men inte just om denna plats, säger hon och fortsätter att äta.

Byggnaden är nu nästan helt färdigrenoverad och i ena hörnet står en temporär scen där Leif Jacobsson snart ska ta plats.

– Den scenen ska bli permanent, snart kan det bli mer evenemang här vid masugnen, säger Lars-Erik Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om