Åtta nationer gör upp i armbrytartävling i Malmköping

Sporten armbrytning har tappat utövare på flicksidan. På lördag arrangerar Flen sport och hälsa IF en tävling i Malmköping med deltagare från åtta olika länder för att åter öka intresset för sporten även när det gäller tjejer.

Zilan Mercan, Linus Knutsson och Mujtaba Alizada är tre juniorer i Flen sport och hälsa IF och kommer att ställa upp i lördagens tävling.

Zilan Mercan, Linus Knutsson och Mujtaba Alizada är tre juniorer i Flen sport och hälsa IF och kommer att ställa upp i lördagens tävling.

Foto: Privat

Malmköping2022-04-28 19:02

Sverige, Norge, Danmark, Ungern, Rumänien, Polen, Lettland och Moldavien. Från dessa nationer kommer de 160 armbrytarna som ska göra upp i armbrytartävlingen i Malmköpings idrottshall på lördag. Flera av dem har meriter från mästerskap och har nyligen tagit medalj i VM.

 Arrangören Flen sport och hälsa IF hoppas att evenemanget blir en succé.

– Detta är en ny tävling som vi etablerar och det verkar ha fått bra gensvar. Vi ska göra ett bra evenemang så folk kan komma tillbaka. Planen är att göra det här till en återkommande tävling. Vi är väldigt nöjda hittills, nu ska vi bara knyta ihop säcken, säger Roine Eklund, tränare i Flen sport och hälsa IF.

Upplägget kring tävlingen är många matcher där alla möter alla.

– Ett längre evenemang med många matcher. Vi väljer också att fokusera på juniorerna.  

Roine Eklund har sett en positiv utveckling kring armbrytning under de senaste årens pandemi

– Armbrytning har vuxit under corona. 

Men allt är inte frid och fröjd. Sporten har tappat allt fler tjejer runt om i landet. En utveckling som man ser också i Flen.

– Vi märker ett stort tapp för tjejer i Sverige. Det märker vi också i vår förening, att det är övervägande killar. Vi vill försöka uppmärksamma de nyfikna som kommer och tittar. Det är nog många som inte har sett en armbrytartävling och inte vet hur det går till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!