Artisterna klara och marknaden ändrar form

Det blir en blandning av nytt och nostalgi på Malmamarkens scen i sommar då den klassiska marknaden byter skepnad.

Malmamarkens utseende kommer ändras kommande sommar.

Malmamarkens utseende kommer ändras kommande sommar.

Foto: Åsa Wallin

Malmköping2020-03-09 19:37

I sommar är det dags för den 45:e upplagan av Malmamarken i Malmköping. En marknad som de senaste åren har brottats med såväl extrema väderförhållanden, förra året med tryckande hetta, som tomma marknadsplatser. 

Vädrets makter är svårt att påverka, men för att minska eventuella väderkonsekvenser samt att komma åt problemet med knallar som inte dyker upp tar arrangörerna ett nytt grepp inför sommarens marknad.

– Vi hade bra beläggning med knallar på pappret, men sen var det knallar som inte dök upp. Nu kommer vi att ändra om marknadsområdet så att det blir lättare att täppa till luckor och jag tror att det kommer att bli en bättre miljö, säger Gustaf Lundgren som leder arrangörsgruppen tillsammans med Jenny Bergman.

Ändringen innebär att knallarna kommer att placeras i en fyrkant i stället för i rader som har varit fallet i alla år. Förändringen görs av flera anledningar. Bland annat vill man få bort knallarna från det allra dammigaste området på heden och den nya utformningen gör att knallarna främst kommer stå på gräs eller asfalt. I mitten placeras alla matstånd och tivolit får istället husera på det dammiga området. Dessutom ser man en vinning i den nya utformningen när det gäller möjligheten att täppa till ovälkomna luckor och även för framkomligheten.

– Vi vill att det ska bli lättare för till exempel rullstolsburna att ta sig fram och med den här utformningen blir det bredare, säger Gustaf Lundgren. 

Under Malmamarkens debutår 1976 stod slog gummimannen Mr Martino knut på sig själv och Gösta "Snoddas" Nordgren sjöng om flottarkärlek. I år blir det lokalt på scen under fredagen då Tyrone Michele och Zorro från Flen uppträder. Rapparen Tyrone har släppt tre singlar och har gjort sig ett namn på Instagram

– Vi försöker att på sikt ha än mer lokalt men har inte nått ut fullt ut än, säger Gustaf Lundgren.

På lördagkväll blir det också lokalt då rockbandet StereoType från Katrineholm tar ton, men innan dess bjuds det på barnnostalgi på scen i form av Mora träsk som nästa år firar 50 års barnroande.

– Vi har märkt att barn och dansband är det som lockar extra besökare till marknaden inte minst den äldre publiken, säger Gustaf Lundgren.

Dansbandet som sätter punkt på söndagen är de 70-talsklädda Larz-Kristerz som slog igenom när de vann Dansbandskampen 2008, året efter tilldelades de grammis som bästa dansband.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!