Äppelodlarens nattliga kamp mot frosten

Natten mellan tisdag och onsdag var intensiv för Roger Tiefensee i Dunker. Han gick en kamp mot frosten för att rädda sin äppelodling.

Roger Tiefensee vid sin äppelodling i Ekeby, Dunker.

Roger Tiefensee vid sin äppelodling i Ekeby, Dunker.

Foto: David Gagnert

Malmköping2020-04-29 18:11

Efter de varma dagarna i april kom kylan tillbaka. Ett väderomslag som kan få katastrofala följder för odlare då det är efter blomningen som odlingarna är som mest sårbara.  

I Sörmland finns det tio äppelodlingar, en av dessa drivs av Roger Tiefensee i Ekeby, Dunker utanför Malmköping. Han har 1200 träd bestående av sex olika sorter i en sluttning ner mot sjön Skundern. När temperaturen i natt sjönk till minusgrader riskerades stora delar av den kommande skörden att spolieras.

– Vid minus ett par grader dör runt tio procent av skörden, men blir det minus fyra-fem grader kan man mista 90 procent, säger Roger Tiefensee.

Han tog till ett innovativt grepp för att försöka minska frostens skada på träden. Två stora värmepumpar placerades i toppen av sluttningen och sprutade från klockan elva på tisdagkvällen ner varmluft mot de mest utsatta delarna av odlingen under hela natten.

– Jag tittade till det vid två på natten och fem på morgonen och jag bedömer att det var fyra minusgrader när det var som kallast. Syftet med fläktarna var att få rörelse i luften, det kan påverka någon halv grad eller grad och det kan vara precis det som gör att man klarar sig, säger Roger Tiefensee.

Roger Tiefensee startade föreningen Sörmlandsäpplen tillsammans med Charlotte Sommarin 2014 och för två år sedan planterade han sina träd. Förra året fick han sin första ordentliga skörd på cirka 1,7 ton äpplen, en siffra som beräknas ha tiodubblas om tre-fyra år när odlingen ska generera maximalt.

– Vi lär oss vad som funkar och uppmanar våra odlare att dokumentera till exempel vilka sorter som blommar först, så man kan få en känsla för vilka sorter man kan odla här. Om vissa sorter blommar för tidigt kanske man ska undvika dem, säger Roger Tiefensee.

Om taktiken med värmepumpar gav utdelning kommer Roger Tiefensee få svar på längre fram i processen, men han är optimistisk. Faktum är att det kan vara till godo om vissa blommor dör.

– Jag tror inte det har åsamkat mig så stora skador och är det några procent så slipper jag göra kartgallring, säger Roger Tiefensee.

Är det nervösa tider som äppelodlare?

– Nervöst och spännande. Det är första gången jag har förebyggt frost och första gången jag har en ordentlig blomning i hela odlingen.

Andra sätt som brukar användas för att motverka frost är att elda halmbalar på marken i odlingen eller skyddsbevattna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!