Äntligen, skulle kommunen kunna säga. Nu finns ett förslag på detaljplan för Malmakvarnsområdet. Byggstarten skulle ha skett 2006 men på grund av att det kom in många åsikter från Malmköpingsbor sköts byggstarten upp. Kommunen gjorde flera utredningar för att behandla synpunkter som kom in.
Men Malmakvarnsområdet kunde egentligen ha varit bebyggt för ännu längre sedan. Redan på 60- och 70-talen köpte gamla Malmköpings kommun marken för att ha som utbyggnadsområde. Även på 90-talet fanns det planer då Flens kommun skissade för bostadsområde på marken.
Marken ligger nordost om köpingen på en höjdrygg som skjuter ut mellan sjöarna Östersjön och Hosjön.
Intrång i strandskyddet
Bygg-, miljö- och räddningsnämnden ska på onsdag besluta om att skicka ut detaljplanen för samråd. Planen omfattar 90 bostäder, både friliggande villor och sammanbyggda hus. På området kommer det också att vara ett naturreservat för att skydda bland annat en hassellund som är värd att bevara.
Däremot krävs intrång i strandskyddet för att bygga enligt detaljplanen. En del av bostäderna samt en pumpstation, lokalgata och gång- och cykelväg kommer att ligga inom strandskyddat område. Kommunen anser sig dock ha särskilda skäl för att länsstyrelsen ska upphäva strandskyddet.
Kommunen menar att tätortsutveckling är ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses på annat sätt. Detta eftersom möjligheterna till ny bostadsbebyggelse i Malmköping är begränsade på grund av bland annat topografin, sjöar och den nya förbifarten som är en barriär för Malmköpings utveckling i sydväst.
Två etapper
Sammanlagt ska det bli 120 bostäder på området. De sista bostäderna kommer att läggas i en andra etapp och för den krävs ytterligare en detaljplan.
- När man sätter igång med etapp två beror på hur det går med första etappen. Vi delar upp Malmakvarn i två etapper eftersom det är ett väldigt stort område, förklarar Sara Eresund, planarkitekt på kommunen.
Om nämnden beslutar att skicka ut detaljplanen på samråd lär det ändå dröja innan byggstart. Efter samrådet ska synpunkter samlas in och planen eventuellt ändras innan den ställs ut. Då kan det komma in nya synpunkter.
Slutligen är det kommunfullmäktige som ska anta detaljplanen. Enligt förslaget ska det ske i augusti nästa år men det beror på om allt går som planerat.