Maktspelet i landstinget: SD säger en sak men röstar för något annat

Sverigedemokraterna vill skära i landstingets administration och politiska kostnader och uppger att de är som Vård för pengarna. Men när Vfp föreslagit nedskärningar på administration och politiken har SD röstat nej.

1 mars 2018 07:03

– Vi är inte helt identiska i alla frågor, säger Anton Berglund, gruppledare för Sverigedemokraterna i landstinget.

Sverigedemokraterna har gjort stor sak av att man vill skära i landstingets administration, politiska kostnader, kulturen och folkhögskolor. Adam Marttinen i partiets landstingsgrupp sa nyligen i radio Sörmland att både de och Vård för pengarna vill ha ett tydligt fokus på sjukvården på bekostnad av bland annat kultur och administration.

I sitt valmanifest (2014-2018) skriver SD att man bland annat vill "minska på politikernas arvoden och förtroendemannabudget".

När Vård för pengarna i en motion i fullmäktige föreslog en "stegvis avveckling av de politiska sekreterarna" begärde partiet omröstning.

Vård för pengarnas ledamöter var de enda som röstade för – Sverigedemokraterna och alla andra var emot.

– Vi ser att de politiska sekreterarna är ett bra stöd, säger Anton Berglund.

När Vård för pengarna föreslog anställningsstopp, det vill säga att inga nya tjänster skapas utan godkännande av landstingspolitikerna, var SD och alla andra emot.

– Där finns ändå en del saker som är bra, säger Anton Berglund.

När Vård för pengarna föreslog att omställningsbidraget för landstingspolitikerna skulle minskas från sex till tre månader och bara utgå om politikern tvingas avgå mot sin vilja, sa SD och alla andra nej.

När Vård för pengarna föreslog minskat partistöd sa SD och alla andra nej.

Det framstår som om SD säger en sak men väljer en annan.

Är ni inkonsekventa?

– Nej, det tycker jag inte, svarar Anton Berglund.

Han menar att en del av Vård för pengarnas förslag inte varit särskilt specifika och att Vfp varit dåliga på att "jämka sig samman" med SD när förslag lagts.

Sverigedemokraterna har nu bjudit in Vård för pengarna och Moderaterna för att tillsammans bilda egen majoritet. Målet är att skapa en förändring, uppger Anton Berglund.

Men hittills har responsen varit klen.

– Ingen har svarat, säger han.

Vård för pengarna är efter valet landstingets nästa största parti efter Socialdemokraterna.

Förhandlingar om vilka som ska styra landstingspolitiken fortsätter.

MP åker ur

Så här fördelas platserna, mandaten, i landstingsfullmäktige, som efter årsskiftet kallas regionfullmäktige (inom parentes jämfört med förra valet):

Socialdemokraterna 23 (0), Vård för pengarna 15 (+ 7), Moderaterna 14 (0), Sverigedemokraterna 11 (+3), Vänsterpartiet 5 (+1), Kristdemokraterna 4 (+1), Liberalerna 3 (0).

Miljöpartiet hade 4 platser, men når inte upp till tre procentspärren och åker ur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo

Ämnen du kan följa